Terug naar overzicht

2016: Het jaar van de peulvrucht

2016: Het jaar van de peulvrucht
Flinndal
22/09/2016
0 Reacties

Echinacea

Dit jaar is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het internationale jaar van de peulvrucht. Wat maakt peulvruchten zo’n goede toevoeging aan een maaltijd?


Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten groeien aan planten uit de vlinderbloemenfamilie. Het zijn eigenlijk zaden of zaden met hun omhulsel.


Ze zijn er in allerlei vormen, kleuren en smaken. Voorbeelden zijn bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, kikkererwten (ook wel bekend uit hummus of fallafel), linzen, sojabonen en kidneybonen.

Er is ook een groep ‘groene peulvruchten’ zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kouseband, maar deze worden door het Voedingscentrum gerekend tot de groente, omdat ze daar qua gezondheidseffecten het meest op lijken.


Waarom zijn peulvruchten zo gezond?

Peulvruchten bevatten veel eiwitten, waardoor ze een goede vleesvervanger zijn met weinig calorieën. Verder bevatten ze veel vezels en zijn ze een bron van B-vitaminen, ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Van peulvruchten is bekend dat ze het ‘slechte’ cholesterol (LDL) kunnen verlagen.


Hoe eet u peulvruchten?

Peulvruchten kunt u vers, uit blik, uit pot of gedroogd kopen. De meeste (gedroogde) peulvruchten kunt u beter niet rauw eten, omdat ze van nature de gifstof lectine bevatten. Dit stofje vindt u trouwens in alle planten en dieren, maar in hoge mate in noten en peulvruchten. Het kan de werking van onze darmen verstoren. Door peulvruchten goed te bereiden, zorgt u ervoor dat de hoeveelheid lectine sterk verminderd wordt en een kleine hoeveelheid lectine kan geen kwaad. Bij gedroogde peulvruchten kunt u dit doen door ze eerst even te weken en vervolgens minimaal 10 minuten te koken.

De peulvruchten uit de diepvries, pot of blik zijn al verhit waardoor u ze eigenlijk meteen kunt gebruiken. Spoel ze wel eerst even af onder de kraan, voordat u ze toevoegt aan de maaltijd.


Recepten met peulvruchten

Peulvruchten kunt u op veel manieren bereiden, bijvoorbeeld soep van linzen, chili con carne of een salade met zwarte bonen en mango erg lekker. 


Aanbevolen producten

Vitamine C Forte
10% Korting
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 7,61
Bekijk product
Vezel Complex
10% Korting
Vezel Complex
4,7 sterren
(77)
Vanaf € 8,51
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
20% Korting
Magnificent Multi Gummies
Vanaf € 15,96
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"2016: Het jaar van de peulvrucht"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties