Flinndal en duurzaamheid



Duurzame productie

We kiezen voor een duurzame productie waarbij rekening gehouden wordt met mens, natuur en milieu. De uitstoot van carbon wordt zo veel mogelijk beperkt. Ook proberen we de hoeveelheid afval steeds te verminderen en zo efficiënt mogelijk te verwerken.


Friend of the sea

Vanaf oktober dragen onze omega-3 producten het Friend of the sea keurmerk. Friend of the Sea (FOS) is een eko-keurmerk voor duurzaam gevangen en gekweekte vis.


friend of the sea

Effectief verpakken

Dagelijks versturen we onze producten per post naar onze klanten. Ook daar proberen we de natuur zoveel mogelijk te ontzien door gebruik te maken van gerecycled materiaal.


Verzenddoos

De verzenddozen van Flinndal worden gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Op die manier zorgen we voor minder afval, minder milieubelasting en minder grondstoffengebruik.


Geen opvulmateriaal

Daarnaast gebruiken we geen opvulmateriaal of onnodige grote dozen voor verzending waardoor de CO2 uitstoot wordt verminderd.


Herbruikbaar

De verzendoos kun je weer hergebruiken wanneer u een product wilt terugsturen.


Minder papier in de verzenddoos

Kies zelf hoeveel papier er mee gaat in de verzenddoos. In Mijn Flinndal heeft u de optie om aan te geven welke informatie u graag in uw pakket terugvindt. Zo is het mogelijk om aanbiedingen van derden, onze nieuwsbrief of productfolder niet mee te laten sturen.


Bewaardoosjes

De nieuwe bewaardoosjes zijn gemaakt van MOSO bamboe.

  • Bamboe heeft geen mest, pesticide of andere chemische middelen nodig om te groeien
  • Daarbij is bamboe de snelst groeiende plant ter wereld. Daardoor is na kap heraanplant vaak niet nodig
  • Bamboe is 100% biologisch afbreekbaar


Briefpapier

Het briefpapier dat we gebruiken is FSC gecertificeerd.

Bepaal zelf hoeveel papier u in uw pakket ontvangt. Het is mogelijk om geen briefpapier in je pakket te ontvangen. Dit kun je zelf aangeven in Mijn Flinndal.



FSC keurmerk

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.

friend of the sea

Gezondheid

Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de voeding. Daarbij is het erg belangrijk dat de producten die u inneemt goed gecontroleerd en veilig zijn.


HACCP gecertificeerde productie

Al onze producten worden geproduceerd aan de hand van de regels voor de productie van veilig voedsel van het HACCP- systeem. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit productproces zorgt er voor dat we op een veilige en hygiënische manier met voedsel omgaan. Alle organisaties die voedsel verwerken zijn verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving.

sandd

Vrij van genetische manipulatie

Alle producten van Flinndal zijn vrij van genetische manipulatie (GMO). Ook bevatten de voedingssupplementen geen mogelijk onnodige toevoegingen.



Investeren in duurzame projecten/sporters

Flinndal is voorstander van duurzame initiatieven en sponsort daarom op dit moment het Plug me in project. Dit project is bedoelt om duurzaamheid extra onder de aandacht te brengen.

Daarnaast zijn voedingssupplementen een belangrijke aanvulling op de voeding bij het sporten. Dit jaar sponsoren we Reinout Wiggers, een jonge atleet die zich klaarmaakt voor de Olympische Spelen in 2020.

Plug me in

Sinds 15 maart is Wiebe Wakker onderweg naar Australië in een elektrische auto. Hij reist zonder geld en is geheel afhankelijk van de energie die mensen hem via zijn website plugmeinproject.com aanbieden. Daar kunnen mensen hun locatie selecteren en hem een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Door deze mensen wordt ook de route bepaald. Zo reist hij van stopcontact naar stopcontact. Tijdens zijn reis bezoekt hij mensen, projecten en organisaties om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Flinndal sponsort Wiebe in deze reis. Lees hier meer over zijn reis.

plug me in

Reinout Wiggers

Flinndal sponsort Reinout Wiggers. Een jonge atleet op de middellange afstand 800 meter. Zijn droom is om in 2020 mee te doen aan de Olympische Spelen in Tokyo. Elke maand schrijft Reinout Wiggers over hoe hij zich voorbereidt op deze Spelen. Nieuwsgierig? Lees hier zijn blogberichten.


Voedselbank

Weggooien is zonde, daarom doneren we alle geretourneerde pakketten aan de voedselbank.

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om onze klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken wij samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast.

Duurzaamheid binnen Flinndal

Ook binnen Flinndal proberen we duurzaam te zijn:


1. Spaarlampen en ledverlichting

Het hoofdkantoor van Flinndal zit in Haarlem en bevat alleen spaarlampen en ledverlichting. Deze beide lampen verbruiken weinig stroom en zijn energiezuinig. Het voordeel van ledverlichting is dat het veel langer meegaat en het is milieuvriendelijk. De CO2 uitstoot als gevolg van de opwekking van de stroom is 85% minder en ledverlichting bevat geen gifte kwikdampen.

2. Duurzaam printbeleid

Om het papierverbruik te verminderen hanteren we binnen Flinndal een duurzaam printbeleid. Dit betekent dat we zo min mogelijk proberen te printen. Het papier dat we gebruiken heeft een FSC keurmerk. Wanneer er wel geprint wordt, printen we dubbelzijdig en wordt het papier dat we nog kunnen gebruiken, gebruikt als notitiepapier.

Energiebeheer laptops en computers

Elke laptop en computer binnen Flinndal heeft de energiebeheer stand aan staan. Dit betekent dat alle laptops en computers automatisch op stand-by gaan wanneer iemand 15 minuten de laptop of computer niet heeft aangeraakt.

Zo blijven ze niet aan staan tijdens pauzes of na werktijd.

4. Afval scheiden

Door afval te scheiden, kan dit worden gerecycled waardoor er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn voor het produceren van een product. Daarom scheiden we papier, karton, plastic, glas, gft, batterijen, cartridges en restafval.

5. Duurzame koffie

Dagelijks wordt er veel koffie gedronken op kantoor. Daarom hebben we gekozen voor een merk dat op een duurzame manier koffie produceerd. Coffease zoekt zoveel mogelijk naar duurzame oplossingen en koopt gemiddeld 20% boven het normale marktniveau in, om de kwaliteit van bonen en de werkomstandigheden van boeren te waarborgen.

6. Thuiswerken

Medewerkers van Flinndal hebben recht op 1 thuiswerkdag per week. Door 1 dag in de week geen gebruik te maken van het openbaar vervoer of de auto wordt het milieu minder belast.

7. Printers en ander apparatuur op stand-by

Flinndal heeft een printer, scanner en faxapparaat in een. Deze staat op stand-by wanneer deze niet gebruikt wordt. Zo wordt er niet onnodig energie verbruikt.

8. Geen plastic

In veel kantoren wordt er gebruik gemaakt van plastic bekertjes. Bij Flinndal is dat niet geval. Wij gebruiken bekers en glazen.

9. Werknemers uit regio

90% van de werknemers binnen Flinndal werken in de omgeving van Haarlem. Zij gaan op de fiets naar het werk en sommige zelfs lopend.

10. Flexibele arbeidstijden

Voor werknemers binnen Flinndal is het mogelijk om buiten de spits te reizen, dat is sneller en minder belastend voor het milieu.

11. Airconditioning / verwarming

De airconditioning en verwarming wordt alleen aangezet in geval van echte kou of warmte in het kantoor. In eerste instantie worden eerst de ramen opengezet.

12. Betere luchtkwaliteit door planten

Planten zuiveren de lucht en lijken een positief effect te hebben op het humeur en de productiviteit van medewerkers.

Planten die veel water nodig hebben zijn goed voor de luchtvochtigheid op kantoor. 90% van het water dat je aan deze planten geeft wordt via de bladeren weer teruggegeven. Zo wordt de luchtvochtigheid op kantoor op een natuurlijke manier tot zo'n 15% verhoogd.