7 manieren om eten gezond te bereiden
Wanneer u gaat koken, kunt u een keuze maken uit tal van verschillende bereidingsmethodes. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor koken, roerbakken of grillen. Maar wist u dat de manier van bereiden bepalend is voor de hoeveelheid voedingsstoffen die uiteindelijk over blijven?
Kook bewust, zo krijgt u voldoende voedingsstoffen binnen
Hoge temperaturen en een lange bereidingstijd kunnen ervoor zorgen dat de voedingswaarde afneemt. Ook het gebruik van veel water kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen verloren gaan. Maar welke methodes moet u dan kiezen om gezond te eten? Wij hebben de 7 beste bereidingsmethodes voor u op een rijtje gezet.
1. Koken
Koken is het gaar maken van eten in kokend water. Groentes of aardappelen koken is gezond, omdat u geen boter of olie hoeft toe te voegen. Het is dus vetarm. Maar groenten verliezen wel voedingstoffen als u deze te lang kookt. Met name vitamine C lost gemakkelijk op in kokend water. Kook groenten daarom niet langer dan nodig en gebruik niet teveel water.
2. Roerbakken
Roerbakken is het al omscheppend klaarmaken van verschillende ingrediënten. Het is gezond, omdat het eten snel gaar wordt. En door eten te roerbakken zorgt u ervoor dat het dichtschroeit. Dit is gunstig, want voedingsstoffen blijven zo bewaard en er wordt weinig vet opgenomen. Ook de smaak en kleur blijven goed.
3. Grillen
Met grillen maakt u eten klaar, zonder toevoeging van boter of olie. Grillen wordt vaak gebruikt voor vlees of vis. Maar wist u dat u groenten ook prima kunt grillen? Dip uw groenten in een heerlijke en gezonde marinade. Meng bijvoorbeeld eens sojasaus met chilisaus en voeg een teentje knoflook toe.Door marinades toe te voegen worden de groenten niet alleen lekkerder, het zorgt er ook voor dat ze minder snel aanbranden. Zet het vuur niet te hoog en wacht rustig tot het eten gaar is.
4. Stomen
Stomen is ideaal als u vitamines wilt behouden, maar ook de kleur en structuur van verse groenten blijft goed. Dit komt doordat de groenten nauwelijks in aanraking komen met vloeistof zoals water, maar met de stoom. Een gezonde manier om eens te proberen dus. U zult zien dat het helemaal niet moeilijk is en uw groentes heerlijk zullen smaken.
5. In de oven
In de oven kunt u veel verschillende maaltijden bereiden zoals vlees, gevogelte, vis, aardappelen en groentes. U heeft weinig of geen olie nodig dus het is vetarm.
Wilt u een keer wat nieuws proberen? Bereid vlees dan eens in een braadzak. U hoeft geen vet toe te voegen en het vlees blijft lekker mals.
6. Droogbakken
Bakken is het klaarmaken van eten in een pan op heet vuur, zonder toevoeging van water of een andere vloeistof. Maar als u gaat bakken, voegt u automatisch snel wel wat olie of boter toe. Dit is niet altijd nodig. Sommige producten hebben van zichzelf al genoeg vet, zoals rood vlees, (mager) gehakt of vette vis. Niet nodig dus om extra olie of boter toe te voegen. Dit scheelt calorieën.
7. Pocheren
Pocheren is vooral bekend van het gepocheerde eitje. Bij pocheren wordt het voedsel zachtjes gaar in water, bouillon of magere melk. Niet alleen eieren kunt u pocheren, ook kip of vis kunt u pocheren. U moet het aan het begin misschien een beetje onder de knie krijgen, maar het zorgt ervoor dat u gezond en vetarm kunt eten.
Kent u nog meer gezonde manieren om voeding klaar te maken? Of heeft u een heerlijk recept wat u graag wilt delen? Laat het ons weten.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer