Fabel of feit: spelt is gezonder dan tarwe
In winkels verschijnen steeds meer producten met het stempel spelt. Doordat spelt een oergraan is, zou het gezonder en voedzamer zijn dan normale graanproducten. Is dit een feit of fabel? Wij geven het antwoord op deze vraag.
Wat is spelt?
Spelt is een oud gewas dat al eeuwenlang geteeld en gebruikt wordt door de bakker. Bekend is dat het al 7000 jaar voor Christus werd verbouwd. Spelt (en ook tarwe) valt onder de categorie granen, net als bijvoorbeeld rijst en mais.
Spelt heeft 3 kaften om de korrel en tarwe 1 kaft. Hierdoor blijft bij het oogsten van spelt de kaft zitten en moet deze eerst gepeld worden om bij de korrels te komen. Bij gewone tarwe is dit niet nodig, omdat de korrels bij het oogsten meteen al uit de kaft komen. Dit in combinatie met een grotere opbrengst van gewone tarwe op een even groot landbouwgrond, heeft ervoor gezorgd dat gewone tarwe steeds meer de voorkeur kreeg. Kortom, de opbrengst van gewone tarwe is groter, en de kosten lager.
Keuze voor spelt of tarwe
Brood wordt altijd gemaakt met graan. De hoeveelheid voedingsstoffen hangt af van welk deel van de graankorrel is gebruikt. Elke graankorrel bestaat namelijk uit drie onderdelen: de meelkern (binnenste deel), de kiem (buitenste deel) en de zemel. De meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels zitten in de kiem. Dit geldt voor spelt en voor tarwe.
Om brood te maken worden de graankorrels gemalen. Wanneer de gehele korrel wordt vermalen, inclusief de kiem, blijven de belangrijke voedingsstoffen behouden. Dit wordt volkorenmeel genoemd. Wanneer alleen het binnenste gedeelte van de korrel wordt gebruikt, ontstaat bloem. Bloem bevat hierdoor logischerwijs minder voedingsstoffen dan volkorenmeel.
Conclusie
Dat spelt gezonder is dan tarwe kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat spelt een hoger gehalte aan voedingsstoffen zou bevatten dan tarwe. Wilt u een gezonde keuze maken met producten die uit graan bestaan? Kies dan voor producten die gemaakt zijn op basis van volkorenmeel, omdat dit meel de meeste voedingsstoffen bevat. Ook kan de toevoeging van zaden, pitten en noten het gehalte aan voedingsstoffen in het brood verhogen. Bij eigen voorkeur kan dit een volkoren spelt product zijn of een volkoren tarwe product.
Bron: Voedingscentrum
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer