Terug naar overzicht

Het belang van eiwitten

Het belang van eiwitten
Flinndal
7/03/2014
0 Reacties

het belang van eiwitten

Elk onderdeel van het lichaam bevat eiwit. Het zit in onze huid, weefsel, spieren en cellen. Een volwassen lichaam bestaat gemiddeld uit maar liefst 12 kilo eiwit! Het is dus niet verrassend dat eiwitten van enorm belang zijn voor een gezond lichaam, maar wat doen eiwitten nu precies?

Wat doen eiwitten?
Eiwitten zijn bouwstoffen voor de groei en het herstel van weefsels en vormen een belangrijke energiebron. Daarnaast zijn ze ook nog eens van groot belang als bestanddeel van bepaalde hormonen. Deze hormonen worden gemaakt als ons lichaam ze nodig heeft, voor bijvoorbeeld het spijsverteringsproces. Eiwitten zijn ook een bestanddeel van enzymen. Enzymen zijn essentieel voor bepaalde lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering en de stofwisseling. Verder maken eiwitten deel uit van antistoffen, die de afweer van vreemde stoffen in het lichaam voor hun rekening nemen.

Bouwstof van het lichaam
Eiwitten bevorderen als bouwstof de spiergroei en zijn van groot belang voor het behoud van sterke botten. Onze botten, spieren, weefsel en huid hebben eiwitten nodig om zich te herstellen na bijvoorbeeld lichamelijke inspanning. De lichaamscellen kunnen zich ook alleen delen (dit proces wordt mitose genoemd) en herstellen als er voldoende eiwit in het lichaam aanwezig is.

Eiwitten en aminozuren
Eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Er bestaan zo’n twintig verschillende soorten aminozuren. Als we eiwit verbranden wordt het weer afgebroken in afzonderlijke aminozuren die verschillende taken in het lichaam hebben, zoals bijvoorbeeld de ondersteuning van het spijsverteringsproces.

We maken onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en moeten dus via de voeding worden verkregen.

Dierlijke en plantaardige eiwitten
Eiwit zit in uiteenlopende producten, maar vooral in dierlijke producten en peulvruchten. Eieren en (koe)melk bevatten het meeste eiwit. De biologische waarde van dierlijke eiwitten is hoger dan van plantaardige eiwitten. Dit houdt in dat de eiwitten uit deze dierlijke producten meer lijken op ons lichaamseigen eiwit dan het eiwit uit plantaardige bronnen. Daarnaast bevat dierlijk eiwit ook meer essentiële aminozuren.

Tip: Bent u vegetariër? Soja is het enige plantaardige voedingsmiddel dat voldoende verschillende aminozuren bevat.

Een gevarieerde voeding is daarom erg belangrijk om alle aminozuren in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen!

Tags

Eiwitten

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties