Het nut van zink
Zink is een belangrijk mineraal. Dat bleek ook nog eens bij de evaluatie van alle gezondheidsclaims over voedingsstoffen die onlangs door de EFSA (European Food Safety Authority) uitgevoerd is. Een hele lijst aan gezondheidsclaims over zink zijn 100% wetenschappelijk bewezen verklaard.
Waar is zink goed voor?
Hieronder leggen we uit bij welke processen in uw lichaam zink een rol speelt:
Weerstand
Zink is onder andere betrokken bij de opbouw van T-cellen in het bloed. Deze zijn in staat om bacteriën te doden. Dat helpt voor een goede weerstand.
Cellen en DNA
Zink speelt een rol bij de celdeling en bij de opbouw en opslag van DNA. Het is daarmee ook van belang voor de erfelijkheid.
Antioxidant
Zink is een belangrijke antioxidant. Antioxidanten helpen om de lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke invloeden.
Botten
Zink is betrokken bij de botvorming en draagt dus bij aan het behoud van sterke botten.
Hersenen
Zink heeft een positieve invloed op het geheugen en op het concentratievermogen.
Vruchtbaarheid
Zink is nodig voor de productie van sperma en daarnaast zorgt het ervoor dat er genoeg testosteron (een hormoon) in het lichaam voorkomt. Zink speelt dus een rol bij de vruchtbaarheid van mannen.
Stofwisseling
Zink is een onderdeel van verschillende enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling van vet, eiwit en koolhydraten.
Ogen
Zink is betrokken bij de opname en het transport van vitamine A, wat van belang is voor het gezichtsvermogen.
Huid en nagels
Zink draagt bij aan de vorming van eiwitten zoals keratine en collageen. Deze zijn te vinden in de huid en nagels.
Hoeveel hebt u nodig en waar zit het in?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink voor volwassenen is 10 mg per dag. U vindt zink vooral in (rood) vlees, vis, bruinbrood, peulvruchten en rijst. Daarnaast zit er ook zink in schaaldieren, eierdooiers, pompoenzaden, knoflook, champignons en olijven.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer