Hoe wordt u verkouden?
Verkoudheid wordt vaak gezien als een typische herfst- en winterkwaal. Zodra het buiten kouder wordt, lijkt het een kwestie van tijd tot de eerste mensen in uw omgeving gaan snotteren. Verkoudheid wordt dan ook vaak gekoppeld aan kou, maar het heeft eigenlijk meer te maken met uw weerstand. Hoe dit werkt en hoe u zelf uw weerstand kunt ondersteunen leggen we uit in dit blog.
Wat is verkoudheid?
Iedereen is wel eens verkouden. Bij verkoudheid heeft u voornamelijk last van uw neus en keel. U kunt klachten hebben zoals een loopneus, niezen, hoesten, hoofdpijn of keelpijn. Het is een virale infectie, wat betekent dat het veroorzaakt wordt door een virus. Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Als u vaak achter elkaar verkouden bent, betekent dit meestal dat het om een ander virus gaat. Het virus kan zich op 2 manieren verspreiden:
- Via direct contact met iemand die besmet is. Hierbij kunt u denken aan het aanraken van handen waarop het virus zich bevindt, of het inademen van het virus dat in de lucht terecht is gekomen wanneer iemand niest, hoest of praat.
- Aanraken van voorwerpen die besmet zijn. De kans op besmetting is groot wanneer u na een besmet persoon een voorwerp aanraakt, zoals een deurklink of een telefoon, en hierna uw eigen neus, mond of ogen aanraakt.
Zoals u kunt lezen heeft verkoudheid dus niet direct iets met ‘kou’ te maken. Hoe komt het dan dat dit kwaaltje vaker in de herfst of winter voorkomt? Dit heeft alles te maken met weerstand.
Weerstand
In de herfst en winter bent u eerder vatbaar voor virussen. Dit komt omdat uw eigen weerstand door de lagere temperatuur vaak ook iets lager is. Ook overleven en vermenigvuldigen virussen zich beter bij lagere temperaturen. Doordat we ook meer binnen zitten, is de kans ook groter dat we ons in een kleine of afgesloten ruimte met iemand die besmet is bevinden. En doordat onze eigen weerstand lager is, heeft u hierdoor sneller een verkoudheid te pakken.
Ondersteuning voor de weerstand
Een goede weerstand bouwt u op door gezond en gevarieerd te eten en minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Toch kunt u niet voorkomen dat u zich soms wat minder lekker voelt. Dat hoort nu eenmaal bij deze periode. Onder andere vitamine A, B6, C, D en E, de mineralen selenium en zink ondersteunen het immuunsysteem.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer