Uitleg actieve voedingsdriehoek
Kent u de negen schijven uit de voedingsdriehoek? Samen vormen ze een richtlijn van wat er gegeten moet worden om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
1. Lichaamsbeweging
De voedingsdriehoek begint met lichaamsbeweging. Beweging zorgt onder andere voor energieverbruik. Uw energie-inname wordt afgestemd op het energieverbruik van uw lichaam. De beweegnorm voor volwassenen is 30 minuten matig intensief bewegen per dag. Dit mag opgesplitst worden in drie keer 10 minuten.
2. Water
We hebben dagelijks ongeveer 2,5 liter water nodig. Uit voeding halen we ongeveer 1 liter water de overige 1,5 liter halen we uit dranken. Bij intensief sporten of bij warm weer is het aan te raden om meer te drinken omdat u dan ook meer vocht verliest.
3. Graanproducten en aardappelen
Graanproducten zoals brood en aardappelen zitten boordevol voedingsvezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Graanproducten en aardappelen kunt u afwisselen met rijst of muesli. Eet bijvoorbeeld dagelijks 3 tot 5 gekookte aardappelen en bij voorkeur volkorenproducten.
4. Groenten
Niet elke groente bevat dezelfde vitaminen en mineralen, daarom is variatie heel belangrijk. Per dag hoort u ongeveer 300 gram groenten te eten die u kunt verspreiden over diverse maaltijden per dag.
5. Fruit
Eet dagelijks twee stuks fruit. Fruit bevat ook koolhydraten, voedingsvezels en vitaminen en mineralen. Fruit kunt u gebruiken naast het ontbijt of als tussendoortje.
6. Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten
Voor de opbouw en behoud van sterke botten hebben we calcium nodig. In melk zit calcium en eiwitten. Melkproducten zijn bijvoorbeeld yoghurt, kaas en melk. Zowel kinderen als volwassenen hebben voldoende aan dagelijks 450 ml melkproducten.
7. Vlees, vis, eieren en vervangproducten
Vis is belangrijk door de onverzadigde vetten zoals omega 3. Vlees levert vitamine B12, eiwitten en ijzer. Alternatieven voor vlees zijn peulvruchten of eieren. Aan dagelijks 100 gram vlees heeft u genoeg.
8. Smeer- en bereidingsvet
Wees matig met vet. Kies zoveel mogelijk producten met onverzadigde vetzuren zoals olijfolie. Producten met onverzadigde vetten zijn op kamertemperatuur vloeibaar of zacht.
9. Restgroep
In de restgroep zitten producten die u niet nodig heeft voor een gezonde en gevarieerde voeding. Het gaat om zoetigheid zoals snoep, koekjes, sauzen en alcoholische dranken. Ze hebben weinig voedingsstoffen en veel suiker en vet.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer