Volkoren of meergranen, wat is het beste brood?
Brood, we eten het al jaren. Maar wat weten we eigenlijk van brood? Dat het van meel gemaakt wordt en al door de Egyptenaren werd gegeten zal geen verrassing zijn, welk brood het gezondst is en waarom wellicht wel.
Volkorenbrood
Het belangrijkste bestanddeel van volkorenbrood is volkorenmeel, dit is meel gemaakt van de hele graankorrel. Vandaar de naam ‘volkoren’. Bij bruinbrood of tarwebrood worden de kiemen en de zemelen voor een deel uit het volkorenmeel gezeefd zodat er meel overblijft. Bij witbrood is de basisgrondstof bloem. Dit is het meel waarbij alle kiemen en zemelen eruit zijn gezeefd. Zonde, want de meeste mineralen, vitaminen en vezelen zitten nu juist in deze buitenste laag van de tarwekorrel.
De meest verantwoorde keuze op basis van wit, bruin en volkoren is dus volkorenbrood. In principe zitten er in alle drie varianten dezelfde voedingsstoffen, alleen is dit voor volkorenbrood meer doordat er geen kiemen en zemelen uit het meel worden gezeefd en dus volkorenmeel wordt gebruikt.
Meergranenbrood
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt meergranenbrood gemaakt van meerdere graansoorten. De meest gebruikelijke zijn gerst, tarwe, maïs, haver en rogge. Het aantal vezels, vitaminen en mineralen in meergranenbrood hangt af van de samenstelling van de granen. Naast deze samenstelling is er nog een eigenschap die de voedingswaarde bepaald. Zo kan meergranenbrood gemaakt worden van bloem (witbrood basis), meel (bruinbrood basis) of volkorenmeel (volkorenbrood basis). Om deze reden kan meergranenbrood dezelfde voedingswaarde hebben als een witbrood ondanks dat meergranenbrood zo bruin is. De kleur blijkt dus geen houvast te bieden voor het aantal vezels.
Donker is niet beter
Zowel de naam als de donkere kleur van meergranenbrood wekt de suggestie dat het gezonder is dan normaal, lichtbruin volkorenbrood. De donkere kleur van meergranenbrood wordt echter niet op natuurlijke manier verkregen, maar ontstaat door er een kleurtje aan toe te voegen. Dit gebeurt veelal met gebrand mout of een andere donkere kleurstof waarvan een kleine concentratie aan het (volkoren)meel wordt toegevoegd.
Conclusie
Omdat vezels de spijsvertering stimuleren en bijdragen aan een goede stoelgang is het belangrijk te weten in welk brood de meeste vezels zitten. Als u zeker wilt zijn dat u vezelrijk brood eet kunt u het beste volkorenbrood kopen. Toch liever meergranen? Let er dan op of het meergranenbrood wel is gemaakt op basis van volkorenmeel.
Laat u niet misleiden door de kleur of naam van het brood, maar neem de ingrediënten als leidraad!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer