Wilt u meer weten over onze producten?
Bekijk het complete assortiment
Bel ons gratis of stuur een e-mail
U kunt ons iedere werkdag van 09:00 tot 19:00 gratis bellen op 0800-54019
Ontlasting
Er wordt weleens lacherig over gedaan, maar ‘poep’ is een serieuze zaak. Het zegt namelijk veel over het functioneren van de spijsvertering. Dit is het proces waarbij uit eten de benodigde voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen en de rest wordt uitgescheiden via de ontlasting.
Frequentie
Als u tussen de 3 keer per dag en 3 keer per week naar het toilet gaat wordt dit als normaal beschouwd. De meeste mensen gaan gemiddeld 1 keer per dag naar het toilet voor een grote boodschap, maar iets meer of minder is dus niet erg. Iedereen heeft zo zijn eigen ontlastingspatroon. Gaat u vaker dan 3 keer per dag, dan hebt u wellicht last van diarree.
Bij minder vaak dan 3 keer per week spreken we van een verstopping, ook wel constipatie of obstipatie genoemd.
Veelal wordt deze verstopping gecombineerd met een bemoeilijkte stoelgang waarbij het noodzakelijk is om hard te persen. Maar deze twee ongemakken kunnen ook afzonderlijk optreden. Vezels kunnen helpen om de stoelgang te bevorderen.
Dunne ontlasting
Waterige ontlasting is te snel door de darm gegaan. In uw darmen wordt er naast vitaminen en mineralen ook vocht uit u ontlasting gehaald en als de ontlasting dus te kort in de darmen blijft kan uw lichaam te weinig vitaminen en dus ook vocht eruit opnemen. Dit is de reden waarom diarree tot uitdroging kan leiden. Drink dus voldoende bij dunne ontlasting!
Harde ontlasting
In tegenstelling tot diarree heeft harde ontlasting te lang in de darm gezeten en is er daardoor te veel vocht uit onttrokken. Vezels bevorderen de darmfunctie. Ook hier geldt dat het belangrijk is om naast vezels, veel vocht in te nemen. Vezels mengen zich namelijk met de ontlasting en trekken vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter, zodat de stoelgang bevorderd wordt.
Opgeblazen gevoel
Als de stoelgang niet optimaal is kunnen vooral vrouwen last van een opgeblazen gevoel krijgen. Vervelend, en daarbij kan de buik dusdanig opzwellen dat kleding erg strak komt te zitten.
De boosdoener is meestal gasvorming in de darmen. Gasvorming heeft een aantal oorzaken. Zo kan het ontstaan als gevolg van een slechte spijsvertering, het inslikken van lucht tijdens het eten, teveel en te vet eten, of het eten van voedingsmiddelen die de darmen prikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld diverse koolsoorten, ui, peulvruchten, rauwkost, scherpe kruiden en specerijen. Ook koolzuur uit frisdrank kan voor gasvorming zorgen.
Zorg dus dat u rustig eet, goed kauwt en vermijdt bovengenoemde producten als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel.
Gezonde tips
Eet rustig
Zorg dat je rustig eet en goed kauwt. Zo kan je lichaam het voedsel makkelijker verwerken.
Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontlasting
http://www.gezondheidsnet.nl
http://www.spijsvertering.info/