5 tips om duurzamer te eten
We worden ons tegenwoordig steeds bewuster van de impact van ons consumptiepatroon op het milieu. Zo heeft vlees bijvoorbeeld een grote impact op het milieu en kunt u het beste kiezen voor lokale producten. Dit is belangrijk, omdat maar liefst 20 tot 35 procent van de milieubelasting en CO2-uitstoot van voedsel komt. Bovendien is duurzamer eten ook nog eens gezonder. Hoe kunt u duurzamer eten? Wij geven 5 tips.
1. Minder dierlijk en meer plantaardig
U hoort het steeds vaker; probeer minder vlees te eten en vaker te kiezen voor plantaardig. De Hoge Gezondheidsraad adviseert daarom ook om meer plantaardig te eten en dierlijke producten vaker te laten staan. Het kost namelijk een hoop energie, water en grondstoffen om dieren te onderhouden, het voer te verbouwen en het eindproduct te transporteren.
2. Kies voor lokale producten
Voedsel wat uit de buurt komt heeft qua vervoer een lagere milieubelasting dan producten die van ver moeten komen. Helemaal als het moet worden ingevlogen. Kies daarom waar het kan voor lokale producten. Op die manier ondersteunt u ook de ondernemers in de buurt.
3. Gooi niet teveel weg
We gooien met z’n allen veel voedsel weg. Dit komt doordat we teveel kopen en we daardoor eten overhouden. Ook hoeft eten waarbij de THT overschreden is (tenminste houdbaar tot) niet perse bedorven te zijn. Door te ruiken, te proeven en te kijken kunt u bepalen of het voedingsmiddel nog eetbaar is. Dit geldt niet voor de TGT datum (te gebruiken tot).
4. Kook seizoensgebonden
Dit geldt met name voor groenten en fruit. Veel gewassen kunnen namelijk niet het hele jaar door verbouwd worden, waardoor er een kas voor wordt gebruikt of ze uit het buitenland worden geïmporteerd. Seizoensgebonden producten hebben dus een lagere milieu-impact. Ook kunt u bijvoorbeeld voor diepvriesproducten kiezen. Ze worden dan wel gekoeld, maar de milieubelasting is lager dan wanneer groenten en fruit ingevlogen moet worden vanuit andere landen.
5. Kies voor water
Water komt gewoon uit de kraan en hoeft niet geïmporteerd te worden. Dit geldt wel voor wijn, frisdranken of vruchtensappen. Ook komt de koffieboon uit het buitenland, maar daarvan is de milieu impact wel lager dan bij de andere dranken. Kies daarom zoveel mogelijk voor water, koffie of thee.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer