7 tips om een after dinner dip te voorkomen
Iedereen heeft zo nu en dan wel eens last van een after dinner dip. U heeft net lekker gegeten en hebt het idee dat u er weer tegen aan kan, totdat het futloze gevoel toeslaat en u het liefst even een dutje wil doen. Hoe kan het dat u na het eten een after dinner dip krijgt? En nog belangrijker, hoe voorkomt u een after dinner dip?
Bloedsuikerspiegel
Om te begrijpen hoe een after dinner dip ontstaat, is het belangrijk om te kijken naar de bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel bepaalt namelijk de hoeveelheid glucose (bloedsuiker) in ons bloed. Deze glucose is nodig voor de energievoorziening in ons lichaam en halen we uit voeding zoals eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Een gebalanceerde bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat u voldoende energie heeft om lichamelijk en geestelijk goed te kunnen functioneren. Zodra u producten eet met veel koolhydraten, suikers of transvetten stijgt de bloedsuikerspiegel te snel, waardoor deze uit balans raakt. Dit wilt u voorkomen.
De glycemische index
De stijging van het bloedsuiker wordt bepaald door de glycemische index. Deze index geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van producten. Hoe hoger de index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit gebeurt vooral bij producten met veel koolhydraten en suikers. Uw lichaam maakt dan meer insuline aan om de grote hoeveelheid suikers te bestrijden en de bloedsuikerspiegel daalt vervolgens weer snel. U voelt zich moe, slap en uw lichaam vraagt om meer energie. Dit is dus de oorzaak van een after dinner dip. Wanneer u producten eet die laag scoren op de glycemische index, dan zult u minder snel last hebben van een dip.
Kijk hier voor een overzicht van producten en hun glycemische index.
Zeven tips om een after dinner dip te voorkomen
Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om een after dinner dip te voorkomen. Wij geven zeven tips:
- Tip 1. Vermijd producten met snelle suikers zoals snoep, koek, frisdrank
en lightproducten.
- Tip 2. Kies voor producten met een lage glycemische index. Zoals
volkorenproducten, havermout, zilvervliesrijst en quinoa.
- Tip 3. Kies voor natuurlijke suikers, zoals honing.
- Tip 4. Eet regelmatig, bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Dit zorgt ervoor dat de energie-inname verspreid wordt over de dag en dat de spijsvertering constant in beweging blijft
- Tip 5. Ga een stukje wandelen na het eten. Zo wordt de energie niet
opgeslagen, maar direct verbruikt.
- Tip 6. Eet meer eiwitten en goede vetten (zoals plantaardige olie en visvetzuren). Deze hebben een gunstige invloed op de verzadiging en worden minder snel opgenomen door het lichaam.
- Tip 7. Zorg voor
een goede nachtrust. Dit zorgt voor een fit gevoel overdag en voorkomt trek in
tussendoortjes.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer