Alles over pindakaas
Belegt u graag uw cracker of boterham met pindakaas? Dan bent u zeker niet de enige. Pindakaas is populair! Tegenwoordig heeft u niet meer de keuze uit 1 soort pindakaas, maar zijn ze in de winkel te vinden met karamel en zeezout, kokos, dadels, stukjes noot of de variant met 100% pinda. Waar komt pindakaas eigenlijk vandaan en is het gezond?
Pinda’s
Pindakaas wordt zoals de naam al zegt van pinda’s gemaakt. Een pinda is geen noot, zoals veel mensen denken, maar een peulvrucht. De peul is de langwerpige schil die om de pinda zit. Maar omdat de pinda qua eigenschappen en samenstelling op noten lijkt, wordt de pinda toch tot de noten gerekend.
De pinda komt oorspronkelijk uit Peru, maar wordt ook in andere landen verbouwd zoals: Zuid-Afrika, Noord-Amerika, Brazilië, India, Indonesië en China. Nederland is een van de grootgebruikers van pindakaas, naast Frankrijk, Engeland en Duitsland.
Hoe wordt pindakaas gemaakt?
In de fabriek verwijderen machines de vliesjes van de pinda’s en daarna worden ze gebrand. Er zitten ongeveer 600 pinda’s in een pindakaaspot. Afhankelijk van de variant wordt aan de pindakaas nog olie, zout, suiker of een ander ingrediënt toegevoegd. Dit ziet u terug op de ingrediëntenlijst. Uiteindelijk ontstaat er een stevige smeerbare pindakaas.
Is pindakaas gezond?
Pinda’s bestaan voor de helft uit vet. Een eetlepel pinda’s bevat gemiddeld 126 kilocalorieën. Pindakaas bevat iets meer vet (ongeveer 60%) en levert voor 1 snee brood ongeveer 135 kilocalorieën. Een kwart van de pinda’s bestaat uit eiwitten, waardoor het een interessant product is voor sporters en vegetariërs.
Het advies is om dagelijks vijftien tot vijfentwintig gram ongezouten noten (zoals pinda’s) of notenpasta/pindakaas te eten. Honderd procent pindakaas is dus een gezonde keuze.
Pindakaas waarin toevoegingen zitten zoals olie, zout of suiker zijn een minder gezonde keuze. Wij adviseren dan ook om te kiezen voor de honderd procent variant. Houdt u daarbij wel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vijftien tot vijfentwintig gram per dag, want teveel is nooit goed, ook niet van pinda(kaas).
Wist u dat?
In Amerika en Engeland pindakaas ‘peanut butter’ wordt genoemd.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer