Bananenbrood recept
Bent u op zoek naar een lekker recept voor een ontbijt of tussendoortje? Dan is het de moeite waard om zelf een bananenbrood te maken. Bananenbrood is heel gemakkelijk om zelf te maken en is suikervrij, lactosevrij en glutenvrij! Een lekker recept voor iedereen die een keer iets anders dan brood wil eten.
Waarom bananenbrood maken?
Alsu op internet zoekt naar bananenbrood dan komt u een heleboel recepten tegen. Hoewel de naam heel gezond klinkt, moet u wel goed kijken naar de ingrediënten. Soms wordt er veel suiker en kokosolie gebruikt die het recept minder gezond maken. Omdat het soms best verwarrend is welke ingrediënten er wel en niet gezond zijn, geven we van de hoofdingrediënten voor bananenbrood eerst een korte uitleg.
Bananen
Bananenbrood is gezond omdat het rijpe bananen bevat. Bananen bevatten voedingsvezels die zorgen voor een gelijkmatige opname van de koolhydraten. Daarnaast vindt u in bananen vitamine A, bètacaroteen en kalium. Bananen hoeft u nooit meer weg te gooien als ze te rijp worden want dan zijn ze juist perfect voor een bananenbrood! Eigenlijk geldt voor de bananen hoe rijper hoe beter. De smaak van de banaan wordt dan zoeter.
Amandelmeel
Amandelmeel wordt ook veel gebruikt in recepten voor bananenbrood. Dit meel is gemaakt van gemalen (blanke) amandelen. Amandelmeel is licht verteerbaar. Ook bevat amandelmeel minder koolhydraten dan tarwemeel. Net als kokosmeel krijgt u van amandelmeel snel een verzadigd gevoel. Amandelen bevatten veel goede onverzadigde vetten en vitamine E. Het is glutenvrij en heeft een neutrale smaak.
Kokosmeel
In veel variaties wordt er gebruik gemaakt van kokosmeel. Zoals de naam al zegt, is kokosmeel gemaakt van kokos. Het voordeel van kokosmeel is dat het weinig koolhydraten bevat en dus heel geschikt is voor mensen die op hun suikerspiegel letten. Kokosmeel smaakt niet naar kokos, het smaakt juist eerder zoet. Ook is kokosmeel glutenvrij en het is zeer geschikt om cake van te maken. Kokosmeel koopt u in een biologische winkel. De prijs van kokosmeel is duurder dan gewone meel maar u heeft er ook een stuk minder van nodig. Daarnaast vindt u in kokosmeel vitamine C, B1, koper, mangaan en ijzer. Let er wel op dat u niet teveel kokosmeel gebruikt. Kokosmeel staat er namelijk om bekend dat het veel verzadigde vetten bevat en dat is niet goed voor het cholesterolgehalte. Eet daarom niet te grote stukken bananenbrood als u gebruik maakt van kokosmeel en kokosolie.
Eieren
Er is nog vaak onduidelijkheid of eieren nou wel of niet gezond zijn. In eieren vindt u vitamine A, B2, B12, D en de mineralen ijzer, selenium en fosfor. Ook bevat eiwit veel essentiële aminozuren. Aan de andere kant bevatten eieren redelijk veel cholesterol. Eieren horen bij een gevarieerd voedingspatroon. Let er dus alleen op dat u er niet te veel van eet.
Bananenbrood recept
Hier vindt u een recept voor bananenbrood zonder suiker en gluten. Ook bevat het geen melkproducten dus het recept is ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Het leuke van bananenbrood is dat u er veel variaties van kan maken. In dit recept gebruiken we bijvoorbeeld pecannoten en rozijnen maar u kunt pecannoten ook vervangen door walnoten, dadels of vijgen.
Ingrediënten voor 1 bananenbrood:
- 4 grote rijpe bananen
- 4 grote eieren
- 90 ml (plantaardige) olijfolie of 120 ml kokosolie (vloeibaar dus warm het op in een pannetje)
- 175 gram amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 200 gram pecannoten
- 100 gram rozijnen
- 1 tl vanille extract (zonder suiker)
- Snufje himalayzout (of zeezout)
Hoe bereid je een bananenbrood:
- Zet de oven aan en verwarm deze voor op 175 graden.
- Pureer de bananen (prakken met een vork kan ook) samen met de eieren en de olijfolie. Gebruik je liever kokosolie? Schep wat kokosolie in een pan en laat deze zachtjes smelten (tot je 120 ml hebt) en voeg de gesmolten kokosolie toe.
- Doe het amandelmeel, vanille-extract, zout en bakpoeder samen in een kom en voeg het samen met het bananenbeslag.
- Roer het beslag tot het een glad geheel is.
- Doe de pecannoten in een keukenmachine en mix deze tot het gewenste formaat (hoe fijn of grof je het wilt is aan jezelf, wat je zelf het lekkerste vindt).
- Schep vervolgens de pecannoten en rozijnen door het beslag.
- Leg in de bakvorm keukenpapier of vet het een beetje in met kokosolie (zo voorkom je dat het brood niet aan de vorm blijft plakken).
- Doe vervolgens het bananenbrood nog 45 – 50 minuten in de oven.
- Laat het rustig afkoelen.
Let er wel op dat het bananenbrood niet opstijft, gebruik daarom niet een te grote bakvorm.
Bananenbrood variatietips:
- Zoals we al eerder hebben aangegeven kunt u de pecannoten ook vervangen door walnoten of pistachenoten.
- Alsu niet van rozijnen houdt kunt u die weglaten of vervangen door dadels, abrikozen of vijgen.
- Voeg een theelepel koekkruiden, kaneel of kerrie toe voor extra smaak.
- Als u van kokos houdt, voeg dan kokosrasp toe aan het beslag, maar citroenrasp of sinaasappelrasp kan natuurlijk ook.
- Geen fan van amandelmeel? Vervang dit dan voor 100 gram kokosmeel*.
- Houd u van zoet? Kies dan voor een gezondere suikervariant dus kokosbloesemsuiker of agavesiroop (2 eetlepels).
Het banenbrood kunt u afdekken met wat zilverfolie en hoeft niet in de koelkast. Het blijft ongeveer een week houdbaar.
Eet smakelijk.
* Dit bananenbrood bevat in totaal 100 gram verzadigd vet wanneeru gebruik maakt van kokosolie en kokosmeel. Let er op dat u niet te grote stukken neemt in een keer.
Een ander alternatief voor brood of bananenbrood is het maken van een smoothie. De lekkerste ontbijtsmoothies hebben we hier voor u op een rijtje gezet.
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer