Gezond barbecuen: 8 tips
Zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen en de temperatuur het toelaat zetten we massaal met z’n allen de barbecue weer aan. De combinatie van lekker eten en gezelligheid staat garant voor een heerlijke avond in de buitenlucht.
Toch is al dat vlees samen met saus en stokbrood met kruidenboter niet de beste keuze als u wilt letten op uw voeding. Daarom geven wij een aantal tips zodat u op een gezonde manier kunt genieten van de barbecue.
Tip 1: Kies voor een mager stukje vlees
Vlees hoort bij een barbecue. De typische geur die het gegrilde vlees afgeeft zorgt voor dat echte ‘barbecuegevoel’. Kies voor mager vlees zoals kip, kalkoen, tartaar, varkenshaas, rosbief of biefstuk omdat deze vleessoorten minder vet bevatten.
Tip 2: Eet kleine porties en neem de tijd
Snijd het vlees van te voren in kleine stukjes zodat u niet snel te veel eet. Leg pas weer een nieuw stukje vlees op de barbecue als u het vorige stukje op hebt. Zo voorkomt u dat u meer eet dan nodig.
Tip 3: Wissel vlees af met groente
Maak spiesjes van ui, paprika en champignon of leg een maiskolf op de barbecue (deze wel eerst even koken!). Door ze te besprenkelen met olijfolie en wat kruiden toe te voegen geeft u een lekkere bite aan de groenten.
Advies: Leg houten prikkers eerst een half uur in warm water, voordat u het spiesje klaarmaakt, zodat ze niet verbranden.
Tip 4: Kies voor gezonde sauzen
Helaas zijn veel sauzen gemaakt op basis van mayonaise en dus vet. Ga deze zomer voor een gezond sausje! U kunt zelf heel makkelijk een sausje maken van yoghurt en wat kruiden. Ook is het goed om te weten dat rode sauzen zoals ketchup en curry vaak minder vet zijn dan de witte sausjes.
Tip 5: Maak een visgerecht
Vis kan prima op de barbecue. Garnalen of een stukje witvis zijn heerlijk. U kunt ze grillen of u kunt er een pakketje van maken. Door wat groenten, kruiden en vis in aluminiumfolie te vouwen en dit op de barbecue te leggen, krijgt u een heerlijk visgerecht. Kies wel altijd voor een duurzaam gevangen stukje vis!
Tip 6: Gezonde salades
Een frisse salade kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een barbecue. Kies voor een lekkere mix van groenten, fruit, noten of zaden en een gezonde dressing. Altijd lekker met geitenkaas, gerookte kip of tonijn, en het is een goede en luchtige afwisseling naast het vlees.
Tip 7: Vlees marineren
Geef het vlees een lekkere smaak met verschillende marinades. Kip kunt u bijvoorbeeld heel goed marineren in een mengsel van wat olie met kruiden zoals kerrie, paprikapoeder of knoflook. En rundvlees is heerlijk met wat olie, ketjap en tijm. Laat het altijd even intrekken. Uw vlees krijgt dan een verrassende smaak en u heeft geen sausjes meer nodig.
Tip 8: Gezond toetje
Zin in een zoete snack na al dat vlees? De barbecue is ideaal om fruit op de bereiden. Wikkel een banaan, ananas, perzik of ander stuk fruit in aluminiumfolie even op de barbecue. Houdt u niet van warm fruit, dan kunt u natuurlijk ook altijd gaan voor een frisse fruitsalade.
Heeft u ook een gezonde tip? Laat deze dan achter in een reactie onder aan dit blogbericht.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer