Maken koolhydraten dik?
Het zomerseizoen komt er weer aan
en dat betekent korte broeken, t-shirts en badkleding. Voor veel mensen is de
lente dan ook de tijd van het jaar om te starten met afvallen om zo slank en
fit de zomer in te gaan!
Om snel wat gewicht te verliezen, verdwijnen koolhydraten uit het dagelijks dieet vanwege hun reputatie als dikmakers. Maar is dit wel zo? Wij leggen het verschil uit tussen de verschillende soorten koolhydraten, zodat u voortaan de juiste keuzes kunt maken!
Een belangrijke energiebron
Koolhydraten zijn de energiebron van het menselijk lichaam. We verbruiken koolhydraten wanneer we sporten of bewegen, maar ook als we denken of slapen.
De twee soorten koolhydraten
Er zijn twee soorten koolhydraten: de verteerbare- en de onverteerbare koolhydraten.
Onverteerbare koolhydraten
De onverteerbare koolhydraten behoren tot de groep voedingsvezels. Zoals de
naam al zegt kan ons lichaam deze stoffen in onze spijsvertering niet of
nauwelijks afbreken. De onverteerbare koolhydraten maken geen glucose aan. Ze
spelen vooral een belangrijke rol in het maag-darmkanaal. Ze prikkelen als het
ware uw darmen waardoor de stoelgang wordt gestimuleerd. U vindt ze veel in brood, graanproducten, groenten en noten. Deze producten
zitten ook bomvol vitaminen en mineralen en zijn mede hierdoor erg gezond. Het
is daarom niet verstandig om deze producten uit uw dagelijkse dieet te
verbannen.
Verteerbare
koolhydraten
De verteerbare koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen en omgezet
in glucose (suiker). Ze vormen een belangrijke energieleverancier. Als u deze niet
gelijk verbrandt, worden ze opgeslagen als vet. Producten waar veel verteerbare
koolhydraten in zitten zijn vruchtensappen en producten met suikers zoals snoep
en frisdrank. Dit zijn de ongezonde producten met veel suikers en vetten en
deze koolhydraten kunt u dus prima laten staan als u wat kilo’s wilt
verliezen.
Welke rol hebben koolhydraten bij het afvallen?
Als we te veel glucose binnenkrijgen dan wordt dit in de vorm van glycogeen opgeslagen in de lever en de spieren. Glycogeen vormt een reserve voor ons lichaam. Als we glucose tekort komen dan wordt dit weer gemaakt van het opgeslagen glycogeen. Er is maar een beperkte ruimte voor glycogeen. Als de glycogeen voorraad is aangevuld en we krijgen nòg meer glucose binnen, dan wordt dit omgezet in vet.
Slank de zomer in?
Om op een gezond gewicht te blijven is het altijd belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Blijf daarom ook gewoon volkoren brood, volkoren pasta’s en voldoende groenten, fruit en noten eten.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer