Pasta, gezond of niet?
Pasta is gemakkelijk klaar te maken en het smaakt heerlijk. Maar hoe gezond is het precies?
Wat is pasta?
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel zoals macaroni, spaghetti of vermicelli. Of pasta echt uit Italië komt is niet bekend maar het is wel een belangrijk onderdeel uit de Italiaanse keuken. De opvatting bestaat dat pasta dik maakt maar dit is afhankelijk van het soort pasta dat u gebruikt en de hoeveelheid saus.
Soorten pastameel
Pasta wordt gemaakt van deeg, bloem, water en als u wilt eieren. Eieren zorgen ervoor dat het deeg zachter en elastischer wordt. Traditionele pasta wordt gemaakt van de zogenoemde durumtarwe. Dit is een tarwe met een grote en harde korrel waardoor het veel gluten bevat en het niet geschikt is voor mensen met coeliakie (glutenallergie). Maar deze grote hoeveelheid gluten maakt het meel lekker stevig en voorkomt een plakkerige pasta zoals bij veel andere granen wel het geval is. Grof gemalen durumtarwe wordt ook wel gries of semolina genoemd.
De meeste pasta’s worden echter van tarwebloem (witte bloem) gemaakt. Bloem bevat alleen de binnenkant van de graankorrel terwijl in het buitenste deel juist de meeste vezels zitten en is dus minder gezond dan volkorenpasta.
Kies voor volkorenpasta
Volkorenpasta bevat veel complexe koolhydraten en deze koolhydraten zijn moeilijk door het lichaam af te breken. Omdat uw lichaam langer de tijd nodig heeft om de volkorenpasta af te breken wordt de energie die daarbij vrijkomt gelijkmatig verdeelt, daardoor blijft uw bloedsuikerspiegel constanter en u blijft langer verzadigd. In witte pasta zitten vooral enkelvoudige koolhydraten. Deze koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen en bevatten bovendien minder voedingsstoffen, waardoor u sneller trek krijgt.
Voedingsstoffen in volkorenpasta
Volkorenpasta bevat veel vezels en voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, ijzer en vitamine B. Voedingsvezels zijn moeilijk verteerbaar en leveren geen tot weinig energie of calorieën, maar geven wel een verzadigd gevoel. Daarbij is het wel van belang dat u let op de hoeveelheid en het soort saus die u erbij neemt. Want dit zijn vaak de dikmakers.
Pas op met sauzen
Sauzen kunt u zo gezond of ongezond maken als u zelf wilt. Maak bijvoorbeeld een lekkere pastasaus van tomaten en zongedroogde tomaten, basilicum, paprika, uitjes, knoflook en champignons. Probeer sauzen met boter en room te voorkomen want hierin zitten verzadigde vetten die het slechte cholesterolgehalte verhogen. Gebruik in plaats van roomboter bijvoorbeeld olijfolie. Olijfolie bevat namelijk veel onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten verhogen het goede cholesterolgehalte.
Goed nieuws dus voor pastaliefhebbers: pasta is niet zo ongezond als het lijkt, mits u de juiste ingrediënten gebruikt en een goede bereidingswijze.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer