Wel of geen koolhydraten eten?
Wat zijn koolhydraten en waarom hebt u ze nodig? U hoort er veel over, vooral als u wilt afvallen. Maar waar zitten ze in en welke functie hebben ze?
Koolhydraten zorgen voor energie
Bij alles wat we doen hebben we energie nodig. Denk aan sporten, werken maar ook aan denken, slapen en zelfs bij het herstellen van een wondje. We hebben een brandstof nodig om deze energie te kunnen leveren. Deze energie haalt ons lichaam uit onder andere koolhydraten.
Twee soorten koolhydraten
Koolhydraten kunnen we onderverdelen in twee soorten. Verteerbare koolhydraten en onverteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten worden snel door uw lichaam opgenomen. Uw lichaam zet verteerbare koolhydraten om in glucose (suiker). Ze vormen een belangrijke energieleverancier. Producten waar veel verteerbare koolhydraten in zitten zijn vruchtensappen en producten met suikers zoals snoep en frisdrank.
De onverteerbare koolhydraten behoren tot de groep voedingsvezels. Zoals de naam al zegt kan ons lichaam deze stoffen in onze spijsvertering niet of nauwelijks afbreken. De onverteerbare koolhydraten maken geen glucose aan. Ze spelen vooral een belangrijke rol in het maag-darmkanaal. Ze prikkelen als het ware uw darmen waardoor de stoelgang gestimuleerd. U vindt ze veel in brood, graanproducten, groenten en noten.
Hoe ontstaat vet uit koolhydraten
Als we te veel glucose binnen krijgen dan wordt dit in de vorm van glycogeen opgeslagen in de lever en de spieren. Glycogeen vormt een reserve voor ons lichaam. Als we glucose te kort komen dan wordt dit weer gemaakt van het opgeslagen glycogeen. Er is maar een beperkte ruimte voor glycogeen. Als de glycogeen voorraad is aangevuld en we krijgen nog meer glucose binnen, dan wordt dit omgezet in vet.
Vezelrijke voeding
Eten dat vol zit met vezels zorgt voor een verzadigd gevoel. Dit komt omdat voedingsvezels geleidelijk aan door uw lichaam worden opgenomen. Vooral graanproducten waar het buitenste vliesje nog aan zit bevatten veel vezels. Volkorenbrood bevat dus meer vezels dan wit brood en zilvervliesrijst meer dan witte rijst.
Aardappelen en pasta’s wel of niet goed?
Veel mensen denken dat aardappelen en pasta’s dik maken. Aardappelen en pasta’s bevatten veel zetmeel dat omgezet wordt naar glucose (suiker). Maar dat hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Ze hebben een hoge energiewaarde maar leveren weinig calorieën. Ook geven ze een voldaan gevoel. Dit komt omdat er ook veel voedingsvezels in zitten. Het aantal voedingsvezels is zelfs te vergelijken met volkorenbrood.
Eet gevarieerd
Wilt u voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen zorg er dan voor dat u gevarieerd eet en voldoende beweegt. Dat is de basis voor een gezonde levensstijl. Wil u extra ondersteuning op uw voeding? Probeer dan de Flinndal Multi. Flinndal Multi bevat alle 13 vitaminen en 9 essentiële mineralen en sporenelementen zoals selenium, ijzer en magnesium.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer