Andijviestamppot met ham en kaas
Mocht u denken dat stamppot niet gezond is, dan heeft u het mis. Het fijnstampen of -snijden van groenten zorgt ervoor dat de bioactieve stoffen uit de groenten beter opgenomen kunnen worden door het lichaam. Ook het vet in de stamppot hoeft u niet te schuwen. Want juist in dat vet kunnen sommige bioactieve stoffen gemakkelijker oplossen. Ze worden beter in de darmen opgenomen ten gunste van uw lichaam.
Meer groenten eten?
Een deel van de aardappelen vervangen door knolselderij is de truc om meer groenten en minder koolhydraten in de stamppot te krijgen. Knolselderij is heel neutraal van smaak en dus heel geschikt om met aardappelen te mengen. Mooi meegenomen: de portie groente in uw maaltijd stijgt enorm. Deze stamppot levert u zeker 250 gram groenten op het bord!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500
gram aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 400
gram knolselderij, geschild en in stukken gesneden
- 1 krop
andijvie, in reepjes gesneden
- 75 ml
(soja)room
- 250
gram (biologische) gekookte ham, in blokjes gesneden
- 1 rode paprika, in blokjes gesneden
- 150 gram belegen boerenkaas, in blokjes gesneden
Zo maakt u het:
Kook de aardappelen samen met de knolselderij in ongeveer 15 minuten gaar. Was de andijvie en laat deze goed uitlekken. Giet de aardappelen en knolselderij af en stamp het geheel fijn met een pureestamper. Roer de room door de puree zodat een droge, stevige puree ontstaat. Schep nu de ham, paprika en andijvie door de puree. Voeg de andijvie beetje bij beetje toe en schep het snel om. Blijf intussen de stamppot op laag vuur verwarmen. Schep op het laatst de kaasblokjes erdoor. Verdeel de stamppot over vier borden.
Eetsmakelijk!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer