Recept: Kaisserschmarrn
Bekend onder de wintersporters: kaisserschmarrn, een traditioneel Oostenrijks gerecht. Dit gerecht lijkt erg op pannenkoeken, maar is luchtiger doordat u de eiwitten stijf klopt en pas later door het beslag mengt. U kunt het eten met jam (of fruitcompote) van bijvoorbeeld pruimen, cranberry of kersen en poedersuiker. Variëren kan ook door rozijnen, sinaasappelsap, rum, kaneel of vanillesuiker toe te voegen aan het beslag.
Heeft u nog nooit kaisscherschmarrn gegeten? Dan is dit recept zeker een aanrader.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 eieren
- 3 eetlepels kristalsuikers
- 100 gram bloem (gezeefd)
- 150 ml melk
- 20 gram boter
- 50 gram rozijnen
- Snufje zout
- Poedersuiker
- Fruitcompote of jam
Kies voor variatie voor een van de volgende ingrediënten:
- 1 eetlepel rum
- 2 eetlepels sinaasappelsap
- Vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
Zo maakt u het:
Splits de eieren boven twee kommen. Klop de eiwitten met een snufje zout totdat deze stijf zijn. Klop in de andere kom de dooiers los met de helft van de kristalsuiker. Klop de melk door het beslag en voeg vervolgens de gezeefde bloem toe. Klop dit tot een glad beslag zonder klontjes. Schep het eiwit voorzichtig door het beslag met een houten spatel en roer ook de rozijnen erdoorheen.
Verhit wat boter in een pan en giet het luchtige beslag erin (net zoals u een pannenkoek maakt). Laat dit ongeveer 7 tot 8 minuten bakken op een laag vuur, totdat de onderkant goud bruin in en de bovenkant is opgedroogd. Verdeel het vervolgens in vieren en draai het om. Bak dit nog 2 minuten totdat de andere kant ook goed gaar is.
Verdeel de vier stukken in nog kleinere stukjes. Strooi de rest van de kristalsuiker eroverheen en bak alles nog even roerend 1 tot 2 minuten. Leg alles op een bord en bestrooi met poedersuiker en met kaneel en serveer met wat fruitcompote of jam.
Tips:
De rozijnen kunt u ook eerst even een half uurtje wellen in sinaasappelsap of rum om extra smaak te geven aan de kaischerschmarren. Vindt u vanille erg lekker, dan kunt u de 3 eetlepels in het recept vervangen voor 2 eetlepels kristalsuiker en 1 eetlepel vanillesuiker.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer