Terug naar overzicht

Vier veelgestelde vragen over eieren

Vier veelgestelde vragen over eieren
Flinndal
30/03/2016
0 Reacties

eieren.jpg


We eten allemaal graag eieren. In de supermarkt heeft u de keuze uit allerlei verschillende soorten eieren zoals scharreleieren, biologische eieren of maïseieren. Wat is het verschil tussen deze eieren, mag u elke dag een ei en hoe kunt u zien of een ei nog vers is? Wij geven antwoord op vier veelgestelde vragen.


1. Wat is het verschil tussen biologische, vrije uitloop, scharrel en koloniehuisvesting eieren?

Elk ei in België heeft een stempel. Aan deze stempel kunt u de leefomstandigheden van de kip aflezen. Dit kunt u zien aan het eerste getal van de stempel. Dit getal varieert van 0 tot en met 3. Daarnaast staat aangegeven uit welk land het ei afkomstig is, bijvoorbeeld België = BE. De stempel wordt afgesloten met een cijferreeks van de boerderij en schuur waar het ei vandaan komt.

Biologische eieren = 0

Kippen die leven in de biologische industrie krijgen de mogelijkheid om voedsel van de grond te pikken, te scharrelen, vleugels uit te slaan, stofbaden te nemen, rustig te slapen op een stok en hun eieren in nesten te leggen. Ook krijgen ze biologisch voer. Deze eieren beginnen dus met het cijfer 0 en zijn de meest verantwoorde keuze. 

Vrije uitloop = 1

Kippen die leven in de vrije uitloopindustrie hebben net als biologische kippen veel vrijheid. Ze leven in een ruime stal en kunnen naar buiten. Deze buitenruimte is wel beperkt. Verder hebben ze binnen ook iets minder ruimte dan de biologische kip.  

Scharrel = 2

Scharrelkippen komen nooit buiten. Ze leven in een grote dichte stal met duizend soortgenoten.

Ronddeel = 2

Deze kippen hebben twee keer zoveel ruimte dan een scharrelkip en ze mogen naar buiten. U kunt de scharrel- en ronddeelkip uit elkaar houden door het Beter Leven Kenmerk (wordt vooral in Nederland gebruikt) of het Biogaranti stempeltje. Dit keurmerk staat op de verpakking.

Koloniehuisvesting = 3

Koloniehuisvesting kippen leven in kooien waarbij ze ongeveer een half A4tje ruimte hebben per kip. Deze eieren worden eigenlijk niet verkocht als tafelei, maar worden vooral verwerkt in koekjes en andere producten.

Bent u nieuwsgierig naar waar uw eitje vandaan komt? Dan kunt u de ei-app downloaden in de Apple Store of Google Play Store. Het stempelnummer wat op uw ei staat, kunt u hier invullen. 


2. Wat is het verschil tussen maïseieren, omega-3 eieren en andere soorten?

Op sommige verpakkingen vindt u naast de leefomstandigheden (biologisch, scharrel etc.) ook een andere naam. Deze naam wordt bepaald door het voer dat de kippen eten. Hieronder vindt u een aantal bekende voorbeelden:

- Maïseieren (voer met maïs)
- Volkoreneieren (voer met volkorengranen)
- Zonnebloemeieren (voer met zonnebloempitten)
- Viergraneneieren (voer met vier granen)
- Omega-3 eieren (voer rijk aan omega 3 vetzuren)

De samenstelling van het ei is door de keuze voor het voer net iets anders, maar het ene ei is niet gezonder dan het andere. Wel kan er een verschil zijn in smaak, al is dit meestal minimaal.


3. Zijn eieren gezond? Mag ik elke dag een ei eten?

In eieren zitten veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine A, B2, B12, D, fosfor, seleen, foliumzuur, ijzer en zink. Dit maakt een ei een goede vleesvervanger.

Wel bevatten eieren relatief veel cholesterol. Daarom wordt aangeraden niet meer dan drie eieren per week te eten.


4. Hoe weet ik of mijn ei nog vers is?

Op de verpakking van de eieren staat een houdbaarheidsdatum. Tot deze datum zijn de eieren sowieso houdbaar, maar vaak zijn ze na deze datum ook nog prima te gebruiken. U kunt dit testen door het ei in koud water te leggen. Zinkt het ei, dan is het nog goed. Hoe meer de bolle kant van het ei omhoog komt, hoe ouder het ei is. Zodra het eitje begint te drijven, dan kunt u het niet meer eten.

Bewaar eieren altijd in de koelkast in de verpakking. Hierdoor drogen ze minder snel uit en verkleint u het risico op salmonellabesmetting. Veel mensen leggen de eieren in de koelkastdeur, maar u kunt ze beter in de groentelade bewaren. Omdat de koelkastdeur vaak geopend wordt, is de kans dat de temperatuur van het ei schommelt groter. In de groentelade is dit minder het geval.

Wist u dat:
  • Een kip gemiddeld zes eieren per week legt? Dat zijn 300 eieren per jaar!
  • Eieren geurvreters zijn? De poriën in de eischaal maken eieren tot ideale geurvreters. Dit betekent helaas dat ze de geur overnemen van onkies geurende buren in de koelkast. Hou ze daarom op afstand van producten zoals prei of vis.

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vier veelgestelde vragen over eieren"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties