Zo krijgt u ongemerkt teveel zout binnen
Zout is een smaakmaker en wordt daarom in veel producten gebruikt. Vaak voegt u zelf tijdens het koken of op tafel ook nog wat zout toe aan een gerecht om het wat meer smaak te geven. Zo krijgen we ongemerkt dagelijks teveel zout binnen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 6 gram zout per dag. Vrouwen krijgen gemiddeld 7,5 gram zout per dag binnen en mannen zelfs 10 gram per dag.
Welke producten zijn de boosdoeners en hoe kunt u uw zoutinname beperken?
Producten die veel zout bevatten
Zout zit in veel producten zoals tussendoortjes, brood, kaas en vleeswaren. Zonder dat u het merkt, krijgt u hierdoor dagelijks veel zout binnen. Hieronder vindt u aantal productgroepen die veel zout bevatten. Door producten uit deze productgroepen niet of met mate te eten, beperkt u de zoutinname.
1. Kant - en klaarmaaltijden
Het komt vast niet als een verassing dat kant-en-klaarmaaltijden veel zout bevatten. Het zout dient niet alleen als smaakmaker, maar ook om het product langer houdbaar te maken. Pizza uit de diepvries bevat vaak al ruim 6 gram zout. Ook een simpele pizza Margarita. Met één pizza zit u dus al aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout.
Ook voor andere bereide maaltijden zoals lasagne en stamppotjes geldt dat er veel zout in zit.
Om zout in producten te beperken is het belangrijk om te kiezen voor verse producten en de kant-en-klaarmaaltijden te laten staan. Kies voor verse groenten of groente uit de diepvries die onbewerkt zijn (dus geen spinazie à la crème of groenten uit pot en blik). Maak hiermee zelf pastasaus, pizza of een groenteschotel. Zo weet u precies hoeveel zout er in zit en heeft u een maaltijd die precies is zoals u het lekker vindt.
2. Snacks
In snacks zoals bitterballen, frikandellen, zoute noten of chips zit veel zout. Als alternatief voor deze producten kunt u kiezen voor een gezonde snack zoals een handje ongezouten noten (bijvoorbeeld walnoten of cashewnoten). In noten zitten veel bovendien gezonde vetten en en voedingsstoffen. Een gezonde keuze dus!
3. Sauzen
Sauzen zijn vaak bedoeld als smaakmaker en bevatten hierdoor veel zout. Mosterd bevat bijvoorbeeld 3,4 gram zout per 100 gram, ketchup ongeveer 1,6 gram zout per 100 gram en curry ongeveer 1,7 gram zout per 100 gram. In mayonaise zit wat minder zout, namelijk ongeveer 0,7 gram zout per 100 gram.
Een gezonde keuze is het zelf maken van sauzen. Zo heeft u zelf in de hand hoeveel zout u aan de saus toevoegt. Ook kunt u er voor kiezen om zout te vervangen voor andere smaakmakers zoals bieslook, peterselie of oregano.
4. Broodbeleg
Via broodbeleg krijgen we ook veel zout binnen, omdat we het bijna dagelijks eten en zo onopgemerkt per sneetje wat zout binnen krijgen. Rookvlees, salami en bacon bijvoorbeeld, maar ook kaas is zout. Een plakje kaas bevat al snel een halve gram zout. Probeer zo veel mogelijk te variëren en ook te kiezen voor broodbeleg met minder zout zoals geitenkaas of kipfilet.
5. Soep
In soep uit een pak of blik en bouillon zit veel zout. Maak zelf verse soep van groenten zonder bouillonblokjes te gebruiken (of maximaal de helft van de aangegeven benodigde hoeveelheid). Deze blokjes bevatten redelijk veel zout. U kunt natuurlijk ook zelf bouillon maken en dit toevoegen aan de soep.
Zout beperken
Het meeste zout dat we binnenkrijgen komt van zout dat toegevoegd wordt door fabrikanten. Gelukkig letten zij tegenwoordig steeds meer op het zoutgehalte en wordt er steeds minder zout toegevoegd aan de producten. Toch is het goed om zelf ook op uw zoutinname te letten. Op het etiket herkent u zout aan de naam zout of natrium, waarbij geldt dat 2,5 gram zout gelijk staat aan 1 gram natrium.
Belangrijk is om zo veel mogelijk voor verse producten te kiezen en zo min mogelijk uit pakjes en zakjes te koken. Probeer ook eens andere smaakmakers zoals ui, knoflook, bieslook of peper.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer