Zuren en basen, hoe zit dat precies?
Het evenwicht tussen zuren en basen in ons lichaam luistert heel nauw. Ons lichaam is constant bezig een goede balans te bereiken. Een zuurgraad die net iets hoger of lager ligt dan normaal kan al problemen geven. Hoe zit dat precies?
De zuurgraad wordt gemeten in pH (potentiaal hydrogenium). Er zijn 3 verschillende vormen:
- Neutraal; dit is het geval bij een waarde van 7. Bijvoorbeeld de pH van zuiver water.
- Zuur; bij waarden onder de 7
- Basisch; bij waarden boven de 7
In de maag, waar de voedselbrij kleiner gemaakt moet worden en bacteriën worden gedood, is de pH erg laag. Zodra de voedselbrij in de maag aankomt wordt zoutzuur afgescheiden. De pH waarde van de maag bereikt dan een pH van 1,35 – 3,50. Dit is zo zuur, dat als het in contact zou komen met de maagwand, het zuur door de maagwand heen zou gaan bijten. Vandaar dat de maagwand ook bekleed is met een slijmvlies dat normaal gesproken geen zoutzuur doorlaat.
U heeft dit vast wel eens geproefd. Als u moet overgeven of last hebt van zuurbranden komt er ook altijd wat maagzuur mee naar boven. Geen pretje!
De darm is niet bekleed met dit slijmvlies en kan dus niet zo goed tegen zuur. Zodra voedsel van de maag doorstroomt naar de dunne darm, begint de alvleesklier daarom met het afscheiden van zogenaamde buffers (bicarbonaten). Deze worden aan het begin van de dunne darm afgegeven en neutraliseren het zoutzuur. Zo is de darm goed in staat om de voedingsstoffen op te nemen.
Voeding
Er duiken regelmatig berichten op over verzurende voeding. Voedingsmiddelen hebben namelijk ook een bepaalde zuurgraad. Sommige voedingsmiddelen zijn erg zuur, zoals koffie, alcohol en vlees. Andere voedingsmiddelen zijn juist basisch, zoals groenten en fruit. Ook een citroen is bijvoorbeeld basisch, terwijl u dat misschien niet zou verwachten!
Op internet is er heel veel te doen over het zogenaamde zuur-base evenwicht. Er zijn zelfs allerlei supplementen te koop om uw lichaam te ontzuren. Vaak bestaan deze gewoon uit calciumcarbonaat (wat bijvoorbeeld ook in verschillende Flinndal producten verwerkt is). Onze tip: trekt u niet teveel van deze berichtgeving aan, maar zorg gewoon voor een gezonde, gevarieerde voeding met lekker veel groenten en fruit. Uw lichaam is namelijk prima in staat om zelf het zuur-base evenwicht in stand te houden.
Wat is gezonde voeding?
Weet u niet meer precies wat ook alweer onder gezonde voeding verstaan wordt? De Richtlijnen over goede voeding van de Hoge Gezondheidsraad geven u hierbij houvast. Op de volgende website vindt u een overzicht van deze richtlijnen.
Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl. Daarnaast ben ik net als in 2015 als gast aan tafel te zien bij Myrna Plus op RTL4 (Nederland).
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer