Beweging kan depressie voorkomen
Een depressie is een veelvoorkomend probleem. 1 op de 4 Belgen krijgt vroeg of laat te maken met min of meer ernstige psychische problemen. Een depressie kan iedereen overkomen en de redenen hiervoor verschillen. Uit recent onderzoek blijkt dat beweging kan helpen bij het voorkomen van een depressie. Hoe zit dat?
Wat is een depressie?
Van een depressie, of depressieve stemming, is sprake als er voor een periode van minimaal 2 weken een abnormale somberheid en/of abnormale lusteloosheid, verlies van interesse of een onvermogen is om ergens van te genieten.
Een depressie loopt bij iedereen anders en heeft verschillende oorzaken. Zo kan depressie ontstaan doordat er binnen de familie aanleg is voor depressies. Maar ook negatieve ervaringen, gebeurtenissen in de jeugd, gebrek aan (zon)licht of hormonale ontregelingen kunnen een oorzaak zijn. Het kan u ook zomaar overkomen en doordat een depressie aan de buitenkant niet te zien is, voelen mensen met een depressie zich vaak onbegrepen.
Hoe kan beweging helpen?
Een internationale groep van onderzoekers heeft naar de gegevens van meer dan 30.000 Noren gekeken. Deze 30.000 deelnemers zijn gevolgd voor een periode van 11 jaar. In deze periode is gekeken naar hoe vaak en intensief iemand bewoog en in hoeverre er symptomen van depressie of angst optraden. Uit de gegevens bleek dat mensen die niet aan beweging doen, 44% meer kans hebben om een depressie te krijgen vergeleken met de mensen die 1 tot 2 uur per week bewegen.
Verder liet het onderzoek zien dat 12% van alle gevallen van depressie voorkomen had kunnen worden door regelmatig te bewegen. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het blad American Journal of Psychiatry.
Hoe zit het met beweging tijdens een depressie?
Als beweging kan helpen bij het voorkomen van een depressie, kan het dan ook helpen bij het verminderen van een depressie? Regelmatig komt er wel een studie met resultaten dat sporten en beweging bij volwassenen depressieve gevoelens kan verminderen. Toch is het nog onduidelijk of dit echt het geval is. Het verband is zwak en er zijn grote individuele verschillen. Sommigen gaan zich na lichamelijke activiteit zelfs slechter voelen.
Onlangs stelde de wetenschapper Nikolaos Stavrakakis nog dat er geen wetenschappelijke achtergrond is om sporten of beweging in te voeren als therapie om depressies te behandelen of te voorkomen. Hij stelt dat de gevonden effecten klein zijn en zich lang niet bij iedereen voor doen. De studies negeren bovendien de vraag naar oorzaak en gevolg.
Psychiater Bram Bakker stelt weer dat de resultaten verschillen omdat depressies ook verschillen. Bovendien is de oorzaak bij iedereen anders. Zo is de een erfelijk belast en heeft de ander een akelige jeugd gehad. Een therapie kan dus nooit dezelfde effecten hebben. Bakker schat in dat de helft van de patiënten met psychische klachten als depressie en angststoornis baat heeft bij lichamelijke activiteit.
Beweging is gezond
Beweging is voor iedereen gezond. Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen zouden volwassenen elke week ten minste 2.5 uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook wordt beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en botbreuken bij ouderen. De Gezondheidsraad adviseert dan ook minister van VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stil zitten.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer