Het effect van koffie
Veel mensen starten hun dag met een kop koffie om op gang te komen. Dat heeft alles te maken met cafeïne, een stof in koffie, die u overigens ook vindt in thee, frisdrank en energiedranken. Waar komt cafeïne vandaan, wat is het effect en hoeveel kopjes mag u per dag drinken? Wij vertellen u alles wat u moet weten over koffie.
Waar komt cafeïne vandaan?
Cafeïne is oorspronkelijk een witte en bittere stof die veel te vinden is in planten, zaden of vruchten. Midden-Amerika, de Cariben, Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika zijn gebieden waar cafeïne veel wordt verbouwd. Cafeïne komt oorspronkelijk uit Ethiopië en wordt voornamelijk gemaakt van de koffieplanten Coffea Arabica en Coffea Robusta. Andere bronnen van cafeïne zijn cacaobladeren of de kolanoot.
Welk effect heeft cafeïne?
Koffie bevat de stimulerende stof cafeïne dat binnen drie minuten al in het bloed wordt opgenomen en zorgt voor een licht oppeppend effect. Niet voor niks nemen heel veel mensen ’s ochtends een kop koffie om een beetje wakker te worden. U voelt zich minder vermoeid en krijgt een betere concentratie. Na ongeveer 2,5 uur is het effect van cafeïne het grootst en wordt dan weer langzaam door het lichaam afgebroken.
Hoeveel kopjes koffie per dag?
Koffie zonder suiker past prima in een gezond eetpatroon volgens de Hoge Gezondheidsraad. Hoeveel cafeïne er in koffie zit, hangt onder andere af van het soort, de sterkte en de grootte van uw kopje. Het advies is om maximaal 4 tot 5 kopjes koffie per dag te drinken, omdat er dan geen negatieve effecten zijn. Dit komt neer op ongeveer 400 milligram cafeïne per dag. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en jongeren gelden weer andere adviezen.
Kunt u teveel koffie drinken?
Het drinken van meer kopjes koffie, betekent niet per se dat u hier ook meer effect van merkt. Bovendien kan het drinken van meer dan 4 tot 5 kopjes koffie per dag, zorgen voor negatieve effecten zoals rusteloosheid, slaapproblemen of hoofdpijn. Neemt u cafeïne voor extra energie? Dan zijn er ook andere bronnen om u lekker energiek te voelen. Naast een gezonde leefstijl dragen voedingsstoffen zoals het vitamine B-complex en vitamine C bijvoorbeeld ook bij aan de energiehuishouding en ondersteunen uw energieniveau.
Hoe zit het met cafestol?
Naast cafeïne bevat koffie ook cafestol. Dit is een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en daarom niet goed is voor de bloedvaten. De hoeveelheid cafestol in koffie wordt vooral bepaald door de manier van koffie zetten. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol in de koffie zit. Koffie gezet met een papieren filter bevat het minste cafestol. Kookkoffie en koffie gezet met een caféttiere bevatten het meeste cafestol.
Wist u dat?
Koffie meestal een mix is van de twee koffiesoorten? Namelijk Coffea Arabica en Coffea Robusta. Het verschil tussen deze twee bonen zit in de smaak en het cafeïne gehalte. De robustabonen hebben een pittige smaak en bevatten soms 70% meer cafeïne dan de arabicabonen.
Sommige merken hebben ook een goud-, zilver- of roodmerk. Het verschil tussen deze merken is dat goudmerk vaak 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen en roodmerk uit 70% ariabicabonenen en 30% robustabonen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer