Terug naar overzicht

De invloed van de zomertijd op uw biologische klok

De invloed van de zomertijd op uw biologische klok
Flinndal
29/02/2016
0 Reacties

zomertijd.jpg


Het is weer bijna lente en dat betekent dat de klok deze maand een uur vooruit gaat. Voor sommige mensen kan dit tijdelijk voor een slechte nachtrust of concentratieproblemen zorgen. Hoe komt het dat dit ene uurtje tijdsverschil onze biologische klok zó in de war kan schoppen?


De biologische klok

Iedereen heeft een biologische klok die het slaap- en waakritme regelt. Dit proces wordt aangestuurd vanuit de hypothalamus in de hersenen. Door onder andere het verschil tussen dag en nacht, weet je lichaam wanneer het tijd is om te ontwaken en om te gaan slapen. Tijdens de wintertijd loopt ons dagritme gelijk met de licht/donker cyclus. Tijdens de zomertijd is dit niet het geval. Daarom is de kans aanwezig dat je minder snel in slaap valt tijdens de zomermaanden.


Klein verschil, grote impact?

De klok een uur vooruit zetten, lijkt een kleine verandering. Toch kan dit een grote impact hebben op je lichaam. De biologische klok werkt namelijk op celniveau. Zo weten bijvoorbeeld de cellen in de darmen en maag wanneer het tijd is om te gaan slapen en verteren ze geen voedsel meer. Ook maken de hersenen overdag andere stofjes aan dan ’s nachts. Daarnaast is het zo dat de menstruatie bij vrouwen wordt geregeld op celniveau en afhankelijk is van de biologische klok. Wanneer dit proces wordt verstoord, is je lichaam tijdelijk even van slag.


Avond- en ochtendmensen

De impact van het verzetten van de klok op je lichaam is voor iedereen anders. Zo zijn er ochtend- en avondmensen. Avondmensen gaan later naar bed dan anderen en vinden vroeg opstaan vaak lastig. De zomertijd, waarbij de nacht een uur korter is, zorgt er voor dat zij voor hun gevoel nog vroeger op moeten staan, want 07.00 uur is ineens 06.00 uur. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat vooral avondmensen in de zomerperiode te kampen hebben met een verstoord slaapritme.


Tips voor een goede nachtrust

Je kunt je lichaam helpen om te wennen aan het nieuwe ritme om zo te zorgen voor een goede nachtrust. Wij geven alvast 5 tips:

  1. Slaap niet uit op zondag, maar houd je normale ritme aan. Zo went je lichaam het snelst aan de nieuwe tijd
  2. Doe bij het wakker worden meteen je gordijnen open. Door het daglicht weet je lichaam dat het tijd  is om wakker te worden
  3. Hoe verleidelijk het ook is, probeer niet te snoozen en stap meteen uit bed zodra je wakker bent
  4. Zet een uur voordat je gaat slapen alle schermen uit. Het licht van schermen van televisie, smartphones of tablets houdt namelijk de productie van melatonine tegen. Dat is het stofje wat we nodig hebben om in slaap te vallen
  5. Ga voor het slapen nog even naar buiten voor een wandeling. Dit ontspant en helpt bij het in slaap vallen

Bron: Scientias 


Aanbevolen producten

Magnesium Kauwtablet
10% Korting
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(159)
Vanaf € 10,31
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De invloed van de zomertijd op uw biologische klok"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties