Tamme kastanjes zoeken en poffen
Wilt u een keer uit met de kinderen ga dan op zoek naar tamme kastanjes. Een leuke activiteit in de oktobermaand wanneer deze noten uit de bomen vallen.Een lekkere wandeling gecombineerd met een zoektocht naar kastanjes om vervolgens lekker op te kunnen eten.
Het verschil tussen tamme en wilde kastanjes
Er zijn twee soorten kastanjes: tamme en wilde kastanjes. Tamme kastanjes smaken zoet en zijn te eten, in tegenstelling tot wilde kastanjes, die erg bitter zijn en u niet kunt eten. Ook qua uiterlijk zijn ze van elkaar onderscheiden:
- De schil van een tamme kastanje ziet eruit als een soort egel met lange, dunne stekeltjes. De wilde kastanje heeft een schil met korte stekels en deze zijn ook niet zo scherp
- De tamme kastanje loopt in een puntje terwijl de wilde kastanje een bolletje is
- In de schil van tamme kastanjes zitten meestal drie kastanjes en bij een wilde kastanje is dat er een
Tamme kastanjes zijn gezond
In noten vindt u veel onverzadigde vetten en hoewel kastanjes tot noten worden gerekend, bevatten ze weinig eiwitten en vetten. Er zijn diverse vitaminen en mineralen te vinden in tamme kastanjes, denk aan vitamine B, E, ijzer, kalium, fosfor en calcium. Tamme kastanjes zijn dus gezonde noten.
Tip: Wilt u weten of de tamme kastanjes die u gevonden hebt, kunt eten? Leg ze dan in een pan met water, als ze zinken dan kunt u ze eten, maar gaan ze drijven gooi ze dan weg. Dan is de kans namelijk groot dat wormpjes of eekhoorntjes u voor zijn geweest.
Tamme kastanjes poffen in de oven
Als u tamme kastanjes gaat poffen in de oven, maak dan vooraf een kruisje aan de bovenkant van de kastanje met een scherp mesje. Warm de oven 5 minuten voor op 225 graden en leg dan de kastanjes in de oven. Haal ze er na 20 minuten weer uit en haal de schil eraf. U kunt ze ook even in een handdoek leggen, dan gaat de schil er makkelijk van af.
Kastanjes poffen in de pan
Maak een kruis aan de bovenkant van de kastanje met een scherp mes. Smelt een beetje boter in de pan en gooi vervolgens de kastanjes erbij. Laat de kastanjes ongeveer 20 minuten poffen en draai ze af en toe om.
Kastanjepuree maken
Kastanjepuree is erg lekker en makkelijk om te maken. Ook hierbij snijd u eerst een kruis aan de bovenkant van de kastanjes (500 gram) zodat je ze makkelijker kunt pellen en laat u ze vijf tot tien minuten koken. Verwijder dan de schil (als ze nog warm zijn) en laat ze nog ongeveer 30 minuten koken samen met 1 dl melk en een vanillestokje. Als u van zoet houdt kunt u er ook een klein beetje suiker aan toevoegen. Pureer alles samen met een staafmixer zodat het een smeuïg geheel wordt.
Kastanjes vinden, maak een boswandeling
Maak een wandeling door een in de buurt gelegen bos of park, de kans is groot dat u kastanjebomen tegenkomt!
Kijk hoe gemakkelijk het is om kastanjes te poffen:
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer