Twee ons groenten en twee stuks fruit?
Het eten van granen is gezond. Net als het eten van groenten en fruit. Het zorgt ervoor dat we voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen die het lichaam nodig heeft. Daarom adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad twee stuks fruit en twee ons groenten per dag te eten. Klopt deze uitspraak van de Nederlandse Gezondheidsraad en kunnen we nog steeds met twee stuks fruit en twee ons groenten af?
Technologie is continu in ontwikkeling
We leven inmiddels in 2015 en onze technologie wordt continu verder ontwikkeld. Hierdoor ontstaan er ook nieuwe technieken om (nieuwe) gewassen te verbouwen. Deze technieken moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat onze gewassen er steeds mooier uitzien en dat ze langer houdbaar zijn. Hierdoor wordt er vaak niet meer gekeken naar de voedingsstoffen in de producten, maar juist meer naar wat het oog wil. Gaat dit ten koste van de voedingswaarden in onze groenten, fruit en granen?
Meer tarwe, maar minder mineralen
Om te onderzoeken hoe het vandaag de dag met de voedingswaarden in onze groente en fruit staat, wordt er regelmatig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Landbouwkundige onderzoekers bijvoorbeeld, verzamelden al over een langere tijd de zaden van verschillende granen en tarwerassen. Uit dit onderzoek blijkt dat de moderne soorten een grotere hoeveelheid tarwe leveren dan de oude soorten, maar dat in de moderne soorten minder mineralen zitten zoals ijzer en zink. Kortom, we verbouwen meer tarwe, maar deze bevat een kleinere hoeveelheid mineralen.
Minder ijzer, calcium en zink
Een logische stap is om te denken dat dit ook voor groenten en fruit geldt. Er zijn echter te weinig gegevens om dit aan te tonen. Wel blijkt uit de voedingsmiddelentabellen uit ongeveer 1950 dat er meer mineralen en minder water in groenten zat dan we tegenwoordig zien. Het gaat dan vooral om een daling in de hoeveelheid ijzer, calcium en zink in granen en groenten. Deze mineralen krijgen we in Nederland ook binnen via zuivel of vleesproducten, dus daarmee kan deze daling enigszins worden opgevangen. In landen waar ze de luxe niet hebben om de tekorten aan te vullen met andere producten is dit wel een probleem. Deze groep mensen heeft vaak een tekort aan ijzer wat leidt tot bloedarmoede.
Geldt twee stuks fruit en twee ons groenten nog steeds?
Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid van bepaalde mineralen in onze groenten en granen is afgenomen. Of de uitspraak van de Nederlandse Gezondheidsraad nog steeds geldt is lastig te zeggen. Hiervoor is meer onderzoek nodig. Wel is het belangrijk om altijd gezond en gevarieerd te eten, zodat je de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wil je zeker weten dat je naast je dagelijkse voedings voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Dan kan je kiezen voor een voedingssupplement zoals Flinndal Multi. Deze multivitamine bevat alle belangrijke vitaminen en mineralen in een verantwoorde dosering.
Een versie van dit artikel verscheen op zaterdag 17 januari 2015 in NRC Handelsblad.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer