10 alternatieven voor calcium
Calcium is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Maar liefst 99% van de calcium in uw lichaam wordt opgeslagen in de botten en tanden. De overige calcium is aanwezig in het bloed. Calcium vindt u met name in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Mag u geen zuivelproducten of lust u deze niet? Dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven! Wij hebben er tien voor u op een rijtje gezet.
Het belang van calcium
Allereerst is het goed om te weten wat calcium allemaal in ons lichaam doet.
Botten en tanden
Calcium is goed voor de aanmaak en het behoud van sterke botten. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, hoe langer de botten stevig blijven. Calcium is ook van belang voor de opbouw van sterke tanden en het behoud van een sterk gebit.
Spieren en zenuwen
Calcium is ook van belang voor de spierfunctie: het helpt de spieren sterk en soepel te houden. Calcium ondersteunt daarnaast ook de hartspier. Het is goed voor het zenuwstelsel en draagt bij aan een normale prikkeloverdracht in de zenuwen.
Bloed en celdeling
Verder draagt calcium bij aan de normale bloedstolling en is het betrokken bij het celdelingsproces. Ook is het van belang bij de aanmaak van cellen en weefsels.
Spijsvertering en energie
Calcium ondersteunt de functie van enzymen die in uw lichaam verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering. Het helpt zo mee om de spijsvertering gezond te houden. Daarnaast bevordert het de energiestofwisseling in het lichaam. Het helpt bijvoorbeeld bij het vrijmaken van energie uit eiwitten, koolhydraten en vetten die u via de voeding binnenkrijgt.
10 alternatieven voor calcium
Zoals eerder gezegd zit calcium vooral in zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Mag u geen zuivel of lust u het niet? Dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven om dagelijks toch voldoende calcium binnen te krijgen.
- Gedroogd zeewier zoals wakame (100 gram): 858,5 mg calcium
- Sardientjes uit blik (100 gram): 70 mg calcium
- Tofu (100 gram): 200 mg calcium
- Peterselie (100 gram): 40 mg calcium
- Amandelen (100 gram): 250 mg calcium
- Spinazie (100 gram): 120 mg calcium
- Witte bonen, bereid (100 gram): 35 mg calcium
- Broccoli (100 gram): 105 mg calcium
- Sperziebonen (100 gram): 60 mg calcium
- Gedroogde vijgen (100 gram): 190 mg calcium
Neem af en toe en handje ongezouten amandelen, voeg eens wat zeewier toe aan een salade of kies voor een risotto met tofu. Uiteraard zijn er naast de bovenstaande producten nog meer alternatieven voor calcium.
Flinndal Calcium Kauwtablet
Wilt u zeker zijn dat u voldoende calcium binnenkrijgt naast de dagelijkse voeding? Dan kunt u kiezen voor een voedingssupplement. Flinndal Calcium Kauwtablet bevat 300 mg calcium per tablet van het goed opneembare organische calciumcitraat. Daarnaast bevat één tablet ook 5 mcg vitamine D3, voor de goede opname van calcium in de botten. Geschikt bij lactose-intolerantie.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer