5x gezonde herfstgroenten
De herfst is inmiddels echt begonnen. Dit betekent dat we ook weer trek krijgen in een kopje warme soep, stamppotje of ovenschotel van typische herfstgroenten. Lekker én gezond, want groenten leveren weinig calorieën en bevatten veel voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Hieronder vindt u vijf typische herfstgroenten en leggen we uit waarom ze zo gezond zijn.
1. Pastinaak
Tot de komst van de aardappel in de 16e eeuw was pastinaak een belangrijke voedselbron. Het heeft een zoetige anijsachtige smaak en werd daarom voordat suiker ontdekt was, gebruikt als zoetstof in bijvoorbeeld koekjes. Tegenwoordig valt pastinaak helaas onder de vergeten groenten. Zonde, want het is heel lekker in een stamppot, als puree bij een groentegerecht of als patat.
Pastinaak is een wortelgewas en bevat veel vezels, vitamine A, B1, B2, B6, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor en ijzer.
2. Pompoen
Pompoen zit vol antioxidanten en is rijk aan vitaminen. De pompoen is één van de groenten met een grote hoeveelheid vitamine B11 (foliumzuur), die van belang is voor zwangere vrouwen. Het is bij de bereiding echter wel belangrijk dat de pompoen niet te lang verhit wordt, want daar is vitamine B11 erg gevoelig voor.
Verder bevat een pompoen provitamine A of bèta-caroteen, vitamine C en E. Het is net als wortel een groente die goed is voor de ogen dankzij de bèta-caroteen. De pitten van een pompoen zitten vol proteïnen, mineralen en ijzer. Pompoen is lekker als soep, uit de oven of als stamppot.
3. Boerenkool
De boerenkool is een typisch Hollands bladgewas en staat al lange tijd in de kookboeken. Boerenkool wordt ook wel gezien als een superfood vanwege het hoge gehalte aan vitamine A, B11 en C en vezels. Verder bevat het de mineralen natrium, kalium, calcium, magnesium en fosfor. De donkergroene kleur van de bladeren bepaalt vaak de kwaliteit van de boerenkool.
Boerenkool is een typische groente die veel gegeten wordt als stamppot met aardappelen en rookworst.
4. Spruitjes
Spruitjes zijn kleine kooltjes die niet door iedereen gewaardeerd worden, omdat ze bitter van smaak zijn. Vooral onder kinderen is deze groente niet populair. Spruitjes zijn voor het eerst in de omgeving van België gezien en worden daarom ook wel ‘Brussel sprouts’ genoemd.
Spruitjes bevatten onder andere veel vitamine A, B6, B11, C, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink en vezels. Belangrijk is om ze ongeveer 5 tot 10 minuten te koken (beetgaar), waardoor de goede voedingsstoffen behouden blijven en de smaak lekker blijft.
5. Rode kool
De rode kool is één van de oudste koolsoorten. De blauwrode kleur wordt veroorzaakt door de natuurlijke kleurstof antocyaan, die bovendien werkt als een antioxidant. Bij het kopen van rode kool is het belangrijk te letten op de krop en de kleur. Wanneer de krop min of meer gesloten is en een dieppaars glanzende huid heeft is het een vers product. Ook door te voelen weet u of de rode kool vers is. Hij voelt dan stevig en de bladeren zijn knapperig.
Rode kool kunt u rauw eten, maar is ook heerlijk in een stamppotje of in een salade. Het bevat onder andere vezels, vitamine B11, C, E en K en de mineralen ijzer, kalium, fosfor, magnesium en calcium. Kook de kool niet te lang om de voedingsstoffen en de smaak te behouden.
Andere groenten
Naast de bovengenoemde groenten zijn bijvoorbeeld koolrabi, wortelen, paddenstoelen, schorseneren, paksoi, rode biet, venkel en postelein ook typische herfstgroenten. Met groenten kunt u eigenlijk eindeloos variëren. Zo kunt u denken aan wokken, roerbakken, stomen, een ovenschotel, een stamppot of een soep van groenten.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer