5 misvattingen over diëten
Ongeveer 48% van de Vlamingen heeft overgewicht. Een toenemend probleem dat voornamelijk wordt veroorzaakt door gemaksvoeding zoals de pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden die tegenwoordig overal in de winkels liggen. Ook bewegen we minder en helpt de grote keuze uit de calorierijke producten zoals chips en koek in de supermarkt niet bij een gezonde leefstijl.
Logisch dat veel mensen bezig zijn met afvallen. Toch lukt het de meeste mensen niet om na het afvallen op een gezond gewicht te blijven. Waar gaat het fout en hoe gaat afvallen u wel lukken? Wij hebben 5 misvattingen over diëten voor u op een rij gezet.
1. Door weinig te eten val ik af
Alhoewel dit een logische gedachte is, zit er wel een addertje onder het gras. Door te weinig te eten denkt uw lichaam namelijk dat er een periode van schaarste is aangebroken. Het zal de voeding die u na het afvallen gaat eten opslaan als vet om voldoende reserves op te bouwen. Op lange termijn werkt zo’n crashdieet waarbij u in een keer snel vermagert, niet om af te vallen, maar komt u er juist van aan. Dit wordt ook wel het bekende jojo-effect genoemd. Bovendien mist u veel belangrijke voedingsstoffen wanneer u maaltijden overslaat of te weinig eet.
Minder eten kan wel helpen, maar zorg er hierbij voor dat u wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer dus om ook tijdens het afvallen zo gevarieerd mogelijk te eten, met veel groenten en fruit. Het is belangrijk om hierbij te bezuinigen op de loze calorieën zoals snoep, koekjes en snacks.
Verder is het uiteraard belangrijk de ongezonde producten zoals snoep, koekjes, chips, pizza en calorierijke kant-en-klaar maaltijden zoveel mogelijk te laten staan. Probeer volgens de Schijf van Vijf te eten en dus te kiezen voor volkoren graanproducten, groenten, fruit, zuivel, mager vlees en vis. Uzelf trakteren op iets lekkers mag natuurlijk af en toe, bijvoorbeeld in het weekend.
2. Ik kan makkelijk een maaltijd overslaan
Het overslaan van een maaltijd is geen goed idee, omdat dit invloed heeft op de stofwisseling. De stofwisseling is het proces van aanvoer van bouwstoffen (zoals eiwitten, koolhydraten en vetten) en afvoer van afvalstoffen en zorgt ervoor dat er energie wordt geproduceerd. De snelheid van de stofwisseling geeft dus aan hoeveel energie u lichaam verbrandt. Om de stofwisseling op gang te houden heeft uw lichaam constante toevoer nodig van voedingsstoffen. Wanneer u een maaltijd overslaat, kan dit ervoor zorgen dat uw stofwisseling in de war wordt geschopt waardoor u juist niet afvalt. Door elke 3 uur een eetmoment in te lassen, blijft u stofwisseling op gang.
3. Ik mag geen vet eten
Vet staat in een kwaad daglicht omdat het dik zou maken. Het klopt dat u van teveel vet dik kan worden, maar een beetje vet heeft uw lichaam juist dagelijks nodig. Zeker de gezonde vetten die u vindt in bijvoorbeeld vette vis, avocado, noten en zaden zijn erg belangrijk. Deze onverzadigde vetten (omega 3 en omega 9) zijn essentieel en kan het lichaam niet zelf aanmaken. Ze helpen onder andere het cholesterolgehalte op peil te houden, onze hart- en bloedvaten in goede conditie te houden en zijn belangrijk voor een gezond hormoonsysteem en goede weerstand.
4. Koolhydraten maken dik
Een andere misvatting is dat koolhydraten dik maken. Net als bij vet, is het bij koolhydraten belangrijk om te kiezen voor de goede koolhydraten die u vindt in onder andere volkorenproducten, zilvervliesrijst, groenten, fruit en noten. Deze koolhydraten worden langzaam door het lichaam verteerd, waardoor u langer verzadigd bent en uw bloedsuikerspiegel op peil blijft. Hierdoor zult u merken dat u minder behoefte hebt aan iets te eten tussendoor.
De juiste koolhydraten kunnen dus helpen bij het afvallen. Slechte koolhydraten zorgen er juist voor dat u snel weer zin hebt in een nieuwe maaltijd. Deze koolhydraten worden snel verteerd in het lichaam en zorgen ervoor dat uw bloedsuikerspiegel snel stijgt. Slechte koolhydraten vindt u veel in bewerkte producten zoals witte rijst, koekjes, snoep, chips en kunt u dus beter zoveel mogelijk laten staan.
Lees meer over koolhydraten.
5. Door te bewegen val ik af
Wanneer u gaat sporten, verbrandt u calorieën. Maar met alleen extra beweging komt u er niet. Juist de combinatie van voldoende beweging en de keuze voor de juiste producten zijn het sleutelwoord voor afvallen. Door u bewust te zijn van hoeveel u dagelijks beweegt en door gezond te eten, kunt u op een verantwoorde manier afvallen en op u streefgewicht blijven.
Ondersteuning bij het afvallen
Flinndal heeft verschillende producten in het assortiment die ondersteuning bieden bij het afvallen zoals Flinndal Multi, Flinndal Vitamine B-complex en Flinndal Vezel Complex.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer