De kracht van ademhaling
We ervaren allemaal wel eens stress. Stress vanwege werk, sociale verplichtingen of door piekeren over zaken waar we geen controle over hebben. Deze stress zorgt ervoor dat we hoog in de borst gaan ademhalen. Komt u dit herkenbaar voor? Ontdek dan hoe de kracht van ademhaling u weer tot rust kan brengen.
Functie van ademhalen
Door op een goede manier te ademen, laat u een grote hoeveelheid zuurstof binnen. Deze zuurstof is nodig voor alle processen in ons lichaam, zoals de energievoorziening. Het lichaam geeft vervolgens weer koolstofdioxide en zuurstofarme lucht af, wat bij een uitademing naar buiten gaat.
Wist u dat?
Volwassenen in rust ongeveer 12 tot 15 keer per minuut ademen.
Hoge ademhaling is vaak een teken van stress
Ademhaling gaat meestal onbewust. We weten hierdoor ook niet wat de kwaliteit van onze ademhaling is, totdat we er op gaan letten. Merkt u dat uw ademhaling kort en hoog is? Dan kan dit een teken zijn van een stresstoestand. Deze reactie van het lichaam is terug te herleiden naar duizenden jaren geleden. We leefden toen nog meer in contact met de natuur en konden zomaar een wild dier tegen komen. Het lichaam reageerde automatisch op dit gevaar door zich klaar te maken om te gaan vechten of vluchten. De ademhaling ging hierbij ook omhoog, zodat u alert bent om aan te vallen of weg te rennen.
Tegenwoordig bestaat dit gevaar niet meer, maar ervaren we wel stress door werk, sociale verplichtingen of de hoeveelheid informatie die we dagelijks binnenkrijgen. En ons lichaam reageert nog steeds hetzelfde op stress zoals vroeger het geval was. Het maakt zich paraat om te gaan vluchten of vechten en uw ademhaling schiet omhoog.
Adem tot in de buik
Een ademhaling die diep is en tot in de buik gaat, is een teken van ontspanning. Het is geen lastige ademhaling en u kunt het makkelijk thuis oefenen. Ga rechtop staan of zitten en plaats uw dominante hand op uw buik. Adem dan diep in de richting uw buik, waarbij u uw buik op en neer voelt gaan onder uw hand. Adem rustig in en uit (dus bijvoorbeeld 4 tellen in, even vasthouden en 4 tellen uit, of wat goed voelt voor jou). Door dit regelmatig te oefenen, zult u in het dagelijks leven ook standaard vaker op deze manier gaan ademen.
Wist u dat?
Diep en rustig ademhalen tot in de buik ervoor zorgt dat uw hartslag vertraagt en u automatisch kalmeert.
- Ga voor deze ademhalingsoefening rustig zitten of staan met een rechte rug en ontspan uw schouders. Laat uw linkerhand rusten op uw knie als u de oefening zittend doet.
- Plaats vervolgens uw rechter duim op de rechter neusvleugel en adem in door uw linker neusgat. Doe dit ongeveer 4 tellen en adem rustig en diep in.
- Houd dan uw adem even vast en sluit nu uw linker neusvleugel met uw rechter ringvinger en laat uw duim los.
- Adem dan uit door uw rechter neusgat, ook weer voor 4 tellen, adem diep en rustig uit.
- Adem nu weer 4 tellen in via uw rechter neusgat, houd de adem even vast en sluit nu uw rechter neusvleugel af met uw rechter duim en laat uw ringvinger los.
Herhaal deze cyclus voor ongeveer 5 minuten. Leg dan ook uw rechterhand op uw knie en adem weer door beide neusgaten. Voel na en ervaar wat de ademhaling voor u heeft gedaan. Voelt u zich meer in balans, bent u meer ontspannen, voelt u meer energie of voelt u wat anders in uw lichaam?
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer