De spijsvertering vanaf 50 jaar
Bij het ouder worden verandert er van alles in het lichaam. Zo wordt de stofwisseling trager, is er een verhoogde behoefte aan vitamine D of kan het zijn dat uw gewrichten niet meer zo soepel zijn als voorheen. Maar ook in de spijsvertering verandert er iets waardoor veel vijftigplussers last krijgen van spijsverteringsklachten. Hoe komt dit?
Wat is het spijsverteringskanaal
Alles wat u gedurende de dag eet en drinkt, gaat door het spijsverteringskanaal. Dit kanaal bestaat uit verschillende organen zoals de mond, slokdarm, maag en de darmen die samenwerken om ons voedsel te verteren. Het voedsel wordt in dit kanaal afgebroken tot bruikbare stoffen die het lichaam kan opnemen en benutten. Denk hierbij aan vitaminen, mineralen, vezels of vetten. Deze voedingsstoffen worden bijvoorbeeld omgezet in energie- of bouwstoffen zodat uw lichaam goed kan functioneren.
Alle onverteerbare voedselresten verlaten het lichaam in de vorm van ontlasting. En de afvalstoffen worden in het lichaam uitgescheiden door de lever en nieren via urine.
De rol van de darmen
De darmen spelen een belangrijke rol in het spijsverteringskanaal. In de dunne darm, die ongeveer 5 meter groot is, worden voornamelijk voedingsstoffen opgenomen. In de dikke darm, die ongeveer 1.5 meter groot is, komen alle onverteerbare voedselresten terecht. Deze voedselbrij wordt uiteindelijk gevormd tot ontlasting die via de endeldarm en anus het lichaam verlaat.
De darmflora
Om al het voedsel te verwerken, komen in de dikke darm grote hoeveelheden darmbacteriën voor. Dit wordt ook wel de darmflora genoemd en is bijvoorbeeld van belang voor de aanmaak van vitamine K, die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Ook zorgt de darmflora voor het tegengaan van de groei van schadelijke bacteriën.
Spijsverteringsklachten bij ouder worden
Net zoals andere spieren, worden ook de spieren en organen die betrokken zijn bij de spijsvertering slapper naarmate we ouder worden. Ook het gebruik van medicatie en minder beweging kunnen een rol spelen. Daarnaast verandert de samenstelling van de darmflora bij het ouder worden, waardoor er meer ruimte kan ontstaan voor ongunstige bacteriën en schimmels. Dit kan weer leiden tot klachten. Ervaart u klachten dan is het advies om dit altijd met de huisarts te bespreken.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer