Hoe gezond is zeewier?
Zeewier is vooral bekend van sushi. Mensen in Japan zijn er dol op en gebruiken het ook in andere gerechten. Langzaamaan wint zeewier ook steeds meer terrein in de keukens van Belgen. Een goede zaak, want zeewier zit boordevol gezonde voedingsstoffen.
Wat is zeewier?
Zeewier is een verzamelnaam voor verschillende algensoorten die in zee leven. Hiermee worden vooral de grote algen of wieren bedoeld die aan de zeebodem gehecht zijn. Ook het wier wat rondzweeft in het water, wordt gerekend tot zeewieren.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vier groepen, gecategoriseerd op basis van kleur: de groene wieren (zoals zeesla en rotswier), de rode wieren (zoals buiswier en knoopwier), de bruine wieren (zoals kombu en wakame) en de blauwe wieren (zoals spirulina). Hieronder vallen vervolgens weer duizenden soorten zeewier waaronder nori, kelp, lamsoor en zeekraal.
Welke voedingsstoffen zitten er in zeewier?
Zeewier is afhankelijk van het zoute water. Alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, halen ze uit het water. Ook heeft zeewier, net als planten, zonlicht nodig en daarom vindt u ze vaak in ondiep water. De voedingsstoffen in zeewier zijn afhankelijk van het soort, maar over het algemeen zit zeewier vol met jodium, ijzer, kalium, fosfor, magnesium, calcium, het omega 3 vetzuur EPA, verschillende B-vitaminen en in sommige gevallen ook vitamine A en C.
Wat zijn de voordelen van zeewier?
Er worden verschillende gezondheidsvoordelen toegewezen aan zeewier. Zo stimuleert het de vetverbranding, is het goed voor de spijsvertering en heeft het een ontgiftende werking. Ook kan het uw bloeddruk verlagen en jodium in zeewier is goed voor uw schildklier.
Hoe wordt zeewier gegeten?
Om zeewier te kunnen eten, is het nodig om het direct na het oogsten te verwerken. Daarom wordt zeewier gekweekt in zeewier-boerderijen in Japan en China, maar ook voor de kust van Engeland en Frankrijk vindt u kwekers. Gekweekt zeewier heeft voordelen boven ‘wild’ zeewier, omdat in wild zeewier ook chemicaliën vanuit de zee kunnen voorkomen.
De gezondste manier om zeewier te eten is rauw. U kunt het gebruiken als basis voor een salade of juist toevoegen aan een andere salade. Ook kunt u het toevoegen aan rijstgerechten. Zeewier kunt u daarnaast ook prima toevoegen aan een soep of u kunt er thee van maken. Kijk hier voor leuke recepten van zeewier.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer