Hoe werkt u aan de weerstand
Het wordt eerder donker buiten, de temperatuur daalt en de zon verstopt zich wat vaker achter de wolken. Kortom, de R zit weer in de maand.
In de herfst- en wintermaanden bent u eerder vatbaar voor virussen, omdat de weerstand door de lagere temperatuur meestal ook iets lager is. Ook overleven en vermenigvuldigen virussen zich beter bij lagere temperaturen.
Daarnaast zitten we vaker binnen wat de kans vergroot dat we ons in een kleine of afgesloten ruimte met iemand die besmet is bevinden. En doordat onze eigen weerstand lager is, heeft u hierdoor sneller een verkoudheid te pakken.
Een goed moment om extra aandacht te besteden aan de weerstand. Wat is een verminderde weerstand en hoe kunt u aan uw weerstand werken?
De weerstand
Ons lichaam wordt elke dag blootgesteld aan miljoenen bacteriën en virussen die allemaal een ziekte of aandoening met zich mee kunnen brengen. Het afweersysteem moet ons lichaam beschermen tegen deze onbekende micro-organismen. Dit systeem bestaat uit verschillende onderdelen, bijvoorbeeld de lymfeklieren die u ook wel kunt zien als een soort bewaakstation. Als een onbekend micro-organisme hier langs gaat, worden er door de lymfeklieren extra witte bloedcellen aangemaakt om de micro-organismen aan te vallen. De lymfeklieren zullen dan opzwellen, omdat ze hard aan het werk zijn. Dit is dus een goed teken!
Een lage weerstand
Ongezonde voeding, te weinig slaap en te veel stress zijn allemaal factoren die kunnen zorgen voor een lagere weerstand. U bent hierdoor kwetsbaarder en u kunt sneller last krijgen van een verkoudheid of griepje. Een lage weerstand herkent u vast wel. U bent vermoeid, hebt weinig eetlust of een bleek gezicht en een koortslip kan weer opspelen. Juist in deze situaties is het dus extra belangrijk om aan een goede weerstand te werken.
Werken aan de weerstand
Een goede weerstand opbouwen kan in de eerste plaats met een gezonde leefstijl. Door gezond en gevarieerd te eten krijgt u voeding binnen die rijk is aan verschillende vitaminen en mineralen. Onder andere vitamine A, B6, C, D en E, de mineralen selenium en zink ondersteunen het immuunsysteem. Verder is het belangrijk om voldoende te slapen, stress zoveel mogelijk te vermijden, regelmatig de handen te wassen, de slaapkamer te ventileren en voldoende water of thee te drinken.
Ook beweging helpt mee bij aan een goede weerstand. Door elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, wordt uw doorbloeding gestimuleerd. Dit zorgt voor een goede aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen (bijvoorbeeld door te zweten).
Extra ondersteuning?
Wilt u wat extra ondersteuning om fit de herfst- en wintermaanden door te komen? Bij Flinndal vindt u diverse producten die helpen de weerstand te ondersteunen zoals Flinndal Vitamine D, Flinndal Multi of Flinndal Vitamine C Forte.
Naar assortiment »
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer