Linolzuur (omega 6) verlaagt risico op diabetes type 2
Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziekten in België. Met name diabetes type 2 komt veel voor. Bij ongeveer 90% van de mensen met de diagnose diabetes is er sprake van diabetes type 2. Een steeds grotere groep krijgt te maken met deze aandoening. Al 1 op de 12 Belgen hebben diabetes en dit zal oplopen tot 1 op de 10 Belgen in 2030.
Doordat dit een aandoening is waar veel mensen mee te maken hebben of krijgen is onderzoek hiernaar vanzelfsprekend belangrijk. Een recent Australisch onderzoek gepubliceerd in de Lacent Diabetes en Endocrinology heeft gekeken naar het verband tussen omega 6 vetzuren en het risico op diabetes type 2. Uit de resultaten blijkt dat hoge linolzuurwaarden (omega 6 vetzuur) in het bloed zorgen voor een lager risico op diabetes type 2.
Het onderzoek
De onderzoekers uit Sidney hebben gekeken naar 20 onderzoeken met gegevens van bijna 40.000 volwassenen uit 10 landen. De deelnemers hadden bij aanvang van het onderzoek nog geen diabetes type 2. Aan het einde van het onderzoek hadden 4370 deelnemers diabetes type 2 gekregen. Hierbij werd gekeken of dit in verband stond met het gehalte aan linolzuur en arcachidonzuur in het bloed, twee typen van omega 6 vetzuren.
De resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers met hoge waarden aan linolzuur in hun bloed, 35% minder kans hebben om diabetes type 2 te krijgen. Voor arachidonzuur werd geen effect gevonden. Linolzuur is een onverzadigd omega 6 vetzuur. Het zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Het is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het hard nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. U moet het dus via voeding binnenkrijgen.
In het onderzoek is niet gekeken naar een direct effect van een verhoogde inname aan omega 6, maar werden meerdere studies met elkaar vergeleken. Meer onderzoek is nodig om de resultaten verder te onderzoeken.
Wat is diabetes type 2?
Bij dit type diabetes reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon wat ervoor zorgt dat de glucose (het bloedsuiker) uit het bloed in de lichaamscellen kan worden opgenomen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.
Het kan iedereen overkomen, maar wordt voornamelijk veroorzaakt door ongezond eten, roken, weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ouder worden of erfelijkheid. Door gezond te eten en veel te bewegen kun u diabetes 2 vaak goed behandelen. Soms is spuiten met insuline nodig.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer