De overgang; niet sexy, wel hot!
De overgang of menopauze; niet zo’n sexy onderwerp, maar daarom wellicht des te harder nodig om een gesprek hierover uit de taboesfeer te halen.
Want wist u dat ongeveer 38% van de vrouwen in de overgang ongemakken ervaart? Deze kunnen zowel psychisch als lichamelijk van aard zijn en lopen ook zeer uiteen. Naast de beter bekende verschijnselen als opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en gewichtstoename, krijgen vrouwen die in de overgang zijn ook dikwijls te maken met spier- en gewrichtspijnen, hartkloppingen, depressies en zelfs burn outs!
Hoe komt dat
Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding. Afhankelijk van het stadium waarin u zich bevindt maakt uw lichaam meer of juist minder oestrogenen aan, wat voor klachten kan zorgen. Er zijn grofweg 3 stadia te onderscheiden:
1. De premenopauze
In deze fase raakt de voorraad eicellen uitgeput. U maakt relatief meer oestrogeen en minder progesteron aan. U merkt bijvoorbeeld dat uw menstruaties steeds onregelmatiger (en soms ook heviger) worden. U kunt last krijgen van stemmingswisselingen, buikpijn en prikkelbaarheid.
2. De perimenopauze
De fase tussen de tijd dat uw menstruaties steeds onregelmatiger worden en de periode dat u een jaar niet meer ongesteld bent geweest. In deze periode kunt u merken dat u vermoeid bent, last krijgt van opvliegers, of nachtelijk zweten en een verminderd libido.
3. De postmenopauze
In deze fase past het lichaam zich aan het nieuwe hormonale evenwicht aan en verminderen de klachten meestal geleidelijk.
Kunt u er iets aan doen?
Het proces an sich zal zich bij elke vrouw voordoen, daar is nu eenmaal niets aan te veranderen. Maar u kunt wel iets doen om het zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Kijk eens kritisch naar uw leefstijl en eetpatroon. Alcohol en sigaretten helpen bijvoorbeeld niet. Deze genotsmiddelen kunt u beter links laten liggen. Ook komt uit onderzoek naar voren dat vrouwen met een actievere leefstijl minder last hebben van overgangsklachten.
Daarnaast kan het helpen om minder koffie (cafeïne) te drinken en producten als chocolade, peper of andere pittige kruiden, te laten staan. Bij sommige vrouwen helpt het eten van soja producten. Deze bevatten fyto-oestrogenen; dit zijn plantaardige stofjes die lijken op de oestrogenen die in uw lichaam voorkomen. Zo kunnen ze het mogelijke tekort aan oestrogenen enigszins opheffen.
Daarnaast bestaan er ook supplementen die ingrediënten bevatten specifiek gericht op het tegengaan van prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid, opvliegers, nachtelijk zweten en een verminderd libido. Ook Flinndal heeft deze in het assortiment. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Klik op deze link voor een overzicht van producten om ongemakken rondom de menstruatie of overgang tegen te gaan.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer