Peulvruchten; een goed alternatief voor vlees
De nieuwe trend op voedingsgebied is het vaker, of volledig kiezen voor plantaardig eten. De redenen hiervoor kunnen variëren van dierenwelzijn, duurzaamheid, overconsumptie van vlees of omdat het gewoon gezonder is om minder vaak vlees te eten. Peulvruchten zijn een goed alternatief voor vlees én hebben een lage milieubelasting.
Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten groeien aan planten uit de vlinderbloemenfamilie. Het zijn eigenlijk zaden of zaden met hun omhulsel. U heeft ze in allerlei vormen, kleuren en smaken. Voorbeelden zijn bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, kikkererwten (ook wel bekend uit hummus of fallafel), linzen, sojabonen en kidneybonen.
Er is ook een groep ‘groene peulvruchten’ zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kouseband, maar deze worden gerekend tot de groente, omdat ze daar qua gezondheidseffecten het meest op lijken.
Wist u dat pinda’s officieel peulvruchten zijn, maar we deze rekenen tot de noten?
Waarom zijn peulvruchten zo gezond?
Peulvruchten bevatten veel eiwitten, waardoor ze een goede vleesvervanger zijn met weinig calorieën. Verder bevatten ze veel vezels en zijn ze een bron van B-vitaminen, ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Van peulvruchten is bekend dat ze het ‘slechte’ cholesterol (LDL) kunnen verlagen.
Ook goed voor het milieu
Het advies vanuit de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf is om elke week peulvruchten op het menu te zetten. Niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen, maar de peulvrucht heeft ook een lage milieubelasting. Ze passen perfect in het menu van de consument die bewust met voeding bezig is, minder vlees wilt eten, maar wel wilt variëren en genieten van een lekkere maaltijd.
Hoe eet u peulvruchten?
Peulvruchten kunt u vers, uit blik, uit pot of gedroogd kopen. De meeste (gedroogde) peulvruchten kunt u beter niet rauw eten, omdat ze van nature de gifstof lectine bevatten. Dit stofje vindt u trouwens in alle planten en dieren, maar in hoge mate in noten en peulvruchten. Het kan de werking van onze darmen verstoren. Door peulvruchten goed te bereiden, zorgt u ervoor dat de hoeveelheid lectine sterk verminderd wordt. Een kleine hoeveelheid lectine kan geen kwaad voor onze gezondheid. Bij gedroogde peulvruchten kunt u dit doen door ze eerst even te weken en vervolgens minimaal 10 minuten te koken.
De peulvruchten uit de diepvries, pot of blik zijn al verhit waardoor u ze eigenlijk meteen kunt gebruiken. Spoel ze wel eerst even af onder de kraan, voordat u ze toevoegt aan de maaltijd.
Eet u wekelijks peulvruchten? Deel het met ons in een reactie onderaan dit blog.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer