Waarom u wekelijks peulvruchten moet eten
Peulvruchten zijn gezond. Daarom hebben ze het afgelopen jaar veel aandacht gekregen. Zo werd in 2016 het Internationale Jaar van de Boon gelanceerd en in maar liefst 32 landen werd de boon als lekker en gezond voedingsmiddel op de markt gezet door Nationale Bonencomités. Dit heeft ervoor gezorgd dat de consumptie van peulvruchten is gegroeid, maar ook in 2017 is het belangrijk om de boon extra aandacht te blijven geven.
Wat maakt de peulvrucht zo gezond?
Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten is een verzamelnaam voor zaden uit de peulen van de zogenaamde vlinderbloemige plant. Deze peulen bestaan uit 2 vruchtbladen, waarin zaden groeien die openspringen als ze rijp zijn. U heeft ze in allerlei vormen, kleuren en smaken. Voorbeelden zijn bruine bonen, kapucijners, limabonen, spliterwten, kikkererwten, soja of linzen.
Er is ook een groep ‘groene peulvruchten’ zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kouseband, maar deze worden door het Voedingscentrum gerekend tot de groente, omdat ze daar qua gezondheidseffecten het meest op lijken.
Bron van eiwitten
Peulvruchten bevatten veel eiwitten en vindt u daarom in het vak met zuivel, ei, vlees en vis in de Nieuwe Schijf van Vijf. Ze zijn een goede vleesvervanger en bevatten weinig calorieën. Naast eiwitten bevatten ze ook veel vezels en zijn ze een bron van B-vitaminen, ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Ook is van peulvruchten bekend dat ze het ‘slechte’ cholesterol LDL kunnen verlagen. Daarnaast heeft de peulvrucht ook een lage milieubelasting. Ze passen perfect in het menu van de consument die bewust met voeding bezig is en, minder vlees wil eten, maar wel wil variëren en genieten van een lekkere maaltijd.
1000 verschillende soorten bonen
Eigenlijk heeft niemand meer een excuus om geen bonen te eten. Er zijn namelijk meer dan 1000 soorten waarmee u eindeloos kunt variëren. Elke boon heeft zijn eigen kleur, smaak en bite en zit boordevol voedingsstoffen. U kunt ze koud of warm eten, toevoegen aan een rijstmaaltijd, een salade of verwerken in een soep.
Meest gegeten bonen in België
Eigenlijk heeft niemand meer een excuus om geen bonen te eten. Er zijn namelijk meer dan 1000 soorten waarmee u eindeloos kunt variëren. Elke boon heeft zijn eigen kleur, smaak en bite en allemaal zitten ze boordevol voedingsstoffen. U kunt ze koud of warm eten, toevoegen aan een rijstmaaltijd, een salade of verwerken in een soep. Kortom: voor ieder wat wils!
In België staan de sojabonen, bruine bonen, witte bonen, kidneybonen en kikkererwten in de top 5 van meest gegeten bonen. Daarnaast winnen ookOnder andere de borlotti bonen, zwarte bonen, kikkererwten en limabonen winnen terrein in de Belgische keuken en. oOok linzen worden steeds populairder.
Uit pot, blik of gedroogd?
Peulvruchten kunt u onder andere uit blik, uit pot of gedroogd kopen. De meeste (gedroogde) peulvruchten kunt u beter niet rauw eten, omdat ze van nature de gifstof lectine bevatten. Dit stofje vindt u trouwens in alle planten en dieren, maar in hoge mate in noten en peulvruchten. Het kan de werking van onze darmen verstoren. Door peulvruchten goed te bereiden, zorgt u ervoor dat de hoeveelheid lectine sterk verminderd wordt, een kleine hoeveelheid lectine kan namelijk geen kwaad. Bij gedroogde peulvruchten kunt u dit doen door ze eerst even te weken en vervolgens minimaal 10 minuten te koken. Kijk daarom altijd goed op de verpakking voor de bereidingsmethode wanneer u gedroogde peulvruchten koopt.
De peulvruchten uit de diepvries, pot of blik zijn al verhit waardoor u ze eigenlijk meteen kunt gebruiken. Spoel ze wel eerst even af onder de kraan, voordat u ze toevoegt aan de maaltijd.
Lees meer over peulvruchten op de website van de Blije Boon.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer