Waarom kilo's blijven plakken als u ouder wordt
Veel mensen zullen herkennen dat naarmate u ouder wordt, de kilo’s makkelijker blijven plakken en afvallen lastiger wordt. Meestal begint dit rond u 30e en wordt het met de jaren ook steeds wat lastiger. Wat is de oorzaak van deze gewichtstoename en wat kunt u zelf doen om slank en fit oud te worden? Eigenlijk is er niet 1 oorzaak te noemen, maar spelen verschillende factoren een rol. We zullen dit hieronder toelichten.
1. Westerse leefstijl
De Westerse leefstijl waarbij we ons voedsel in de supermarkt kopen en kunnen kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden heeft ervoor gezorgd dat we weinig moeite doen om aan eten te komen. Waar we vroeger nog zelf voedsel verbouwden of moesten jagen om aan eten te komen, kunnen we nu het winkelmandje achter ons aan slepen in de supermarkt of zelfs de boodschappen laten bezorgen. Onze stofwisseling en hormoonhuishouding zijn eigenlijk niet echt mee veranderd en dus niet aangepast aan de nieuwe leefstijl vol met suikers en zout.
2. Hormonen
Naarmate we ouder worden verandert onze hormoonhuishouding. Bij vrouwen neemt het vrouwelijke hormoon oestrogeen vooral af tijdens de overgang en de meeste vrouwen ervaren ongemakken zoals opvliegers, een slechte nachtrust en gewichtstoename. Dit laatste komt doordat oestrogeen een rol speelt in de snelheid waarmee we ons voedsel verbranden. Hoe minder oestrogeen, hoe trager onze stofwisseling wordt en dus het lichaamsgewicht toeneemt. Daarnaast zorgt minder oestrogeen ook voor een verandering in de opslag van vet. Het gaat met name rond de buik zitten en minder op de billen en heupen, waardoor de buikomtrek kan toenemen.
Bij mannen neemt juist het hormoon testosteron af, waardoor het hormoon oestrogeen de kop op steekt. Hierdoor gaat ook bij mannen het vet meer op de buik zitten.
3. Andere energiebehoefte
Vanaf uw 45e heeft u ongeveer 200 kcal per dag minder nodig om op hetzelfde gewicht te blijven. U heeft dus minder voeding nodig per dag. Wanneer u blijft eten zoals altijd, kunt uw lichaam deze energie niet kwijt en wordt het opgeslagen en wordt u dikker.
4. Beweging
Vanaf ons 40e neemt de spiermassa geleidelijk af met ongeveer 2 kilo per 10 jaar. Spiermassa hebben we nodig voor het verbranden van vet. En doordat de spiermassa dus langzaam vermindert, kan het zijn dat u aankomt. Minder eten helpt dan niet of werkt zelfs averechts omdat uw lichaam in de spaarstand gaat en nog minder snel calorieën verbrandt. Om uw spiermassa te behouden is beweging belangrijk. Elke dag een half uur een stevige wandeling maken of een stuk fietsen kan helpen voor de stofwisseling. En door een paar keer per week krachttraining te doen, werkt u aan de spiermassa en zorgt u ervoor dat deze minder snel afneemt. Ook hierdoor blijft de stofwisseling hoger.
Slank ouder worden? Begin met kleine stapjes
Om slank ouder te worden is een combinatie tussen gezonde en gevarieerde voeding en beweging belangrijk. Eet vooral veel groenten en fruit en kies voor volkorenproducten en noten. Vezelrijke producten leiden sneller tot een verzadigingsgevoel, waardoor u minder gaat eten. Dat scheelt op termijn enkele kilo’s.
Mensen die met de jaren dikker worden, eten nét iets ongezonder dan wie slank blijft. Zo staan aardappelen en frietjes, gesuikerde frisdrank, geraffineerde suikers, wit brood, witte rijst en vleeswaren bij hen vaker op hun menu.
Het veranderen van uw voedingspatroon begint met kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld bij uw ontbijt. Gebruikt u veel zoet broodbeleg? Vervang dit dan voor magere kipfilet. Eet u veel aardappelen bij het avondeten? Vervang dit dan af en toe voor alternatieven zoals quinoa, volkorenpasta of zilvervliesrijst. En neem niet elke avond een toetje maar bijvoorbeeld alleen in het weekend. Door met kleine stapjes te beginnen kunt u hier rustig aan wennen en dit steeds verder uitbreiden. Het veranderen van uw leefstijl vergt veel geduld en doorzettingsvermogen, maar gaat u zeker helpen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer