Wat is functionele voeding?
In de supermarkt vindt u steeds vaker producten die een specifieke functie hebben. Denk aan boter dat helpt om het cholesterol te verlagen of producten met een goede werking voor de darmen, zoals brood met toegevoegde vezels. Aan deze producten is dus iets ‘extra’s’ toegevoegd. Zijn deze producten een goede keuze?
Wat is functionele voeding?
Er bestaat volgens het Voedingscentrum in Nederland nog geen officiële definitie voor een functioneel voedingsmiddel. Een veelgebruikte beschrijving is: ‘Er is sprake van een functioneel voedingsmiddel als op wetenschappelijke verantwoorde wijze is aangetoond dat zo’n product een gunstig effect heeft op een of meer doelfuncties in het lichaam, te onderscheiden van ‘normale’ voedingseffecten, van belang voor het verbeteren van de gezondheidstoestand (welbevinden) en/of vermindering van het risico op ziekte’. Een hele mond vol dus. Voorbeelden zijn melk waarin extra calcium is toegevoegd door sterke botten of margarine met fytosterolen ter verlaging van het cholesterolgehalte. Ook producten met daaraan toegevoegde bacteriën (probiotica) vallen onder functionele voeding.
Sterke toename
De laatste tijd worden er steeds meer producten ontwikkeld die een specifieke functie hebben. Denk aan producten voor een hoge bloeddruk of overgewicht. De claims die op de verpakkingen staan, moeten voldoen aan de Europese claimsverordering. Fabrikanten mogen alleen claims gebruiken die op een door de Europese Unie goedgekeurde lijst staan. Niet elke fabrikant mag dus zeggen dat zijn boter goed is voor het verlagen van het cholesterol.
Hoe zit het met voedingssupplementen?
Voedingssupplementen hebben meestal ook een specifieke functie. Zo zijn de omega 3 vetzuren EPA en DHA goed voor het hart, gezichtsvermogen en hersenen (vanaf 250 mg per dag), is vitamine C goed voor de weerstand en kan curcumine helpen voor soepele gewrichten. Toch vallen deze producten niet onder functionele voeding. Voedingssupplementen zijn namelijk bedoeld als aanvulling op de gezonde voeding en niet als vervanging. Ook zijn het geen voedingsmiddelen waaraan iets extra’s is toegevoegd.
Wie heeft baat bij functionele voeding?
Wanneer u gezond en gevarieerd eet (volgens de Voedingsdriehoek) heeft u niet of nauwelijks baat bij functionele voeding. Het is dan dus niet nodig om deze producten te kopen, maar het kan ook geen kwaad. Als u specifieke klachten ervaart zoals problemen met de stoelgang, kunt u samen met een arts of diëtist bepalen of functionele voeding jou kan helpen. Kiest u ervoor om functionele voeding te nemen, houdt u dan aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en ga niet zomaar verschillende producten met dezelfde werkzame stof combineren. Hierdoor kan u alsnog teveel binnenkrijgen, en meer is niet altijd beter in dit geval.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer