Wat zegt de kleur over de groente?
Groenten zijn er in verschillende kleuren en dat is niet zonder reden. Het staat niet alleen heel gezellig op uw bord, maar ze duiden ook op de aanwezigheid van bepaalde voedingsstoffen. Daarom is het advies om veel verschillende kleuren op uw bord te scheppen, om zo te profiteren van al het goede wat groente ons biedt. Wat vertelt de kleur u precies?
Fytochemicaliën
De kleur in groenten (en fruit) ontstaan door fytochemicaliën. Fyto wil zeggen dat het van een plant afkomstig is. Letterlijk vertaald zijn het dus chemicaliën afkomstig van planten. Er zijn veel verschillende planten en daardoor ook wel honderdduizenden verschillende fotochemicaliën te onderscheiden. Elk met hun eigen positieve effect op onze gezondheid. Zo bevatten veel fotochemicaliën antioxidanten.
Wat is een antioxidant?
Het woord antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxidatie’. Oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof. Zo wordt een appel bruin als u deze doorsnijdt. Dat is de invloed van zuurstof. In ons lichaam heeft zuurstof ook invloed. Bij het verbranden van voedingsstoffen zoals koolhydraten en eiwitten (stofwisseling) wordt zuurstof verbruikt. Hierdoor ontstaan vrije radicalen. Het is niet erg om wat vrije radicalen in uw lichaam te hebben, maar in een grote hoeveelheid kunnen ze wel schadelijk zijn. Antioxidanten, zoals vitamine C, ruimen de vrije radicalen op en beschermen de lichaamscellen.
Felle kleuren nodigen uit om te eten
Dat de natuur slim is, is niet nieuws. De kleuren van groenten (en fruit) hebben daarom effect op ons zogeheten limbisch systeem in de hersenen. Het deel waar de stemmingen en gevoelens zijn opgeslagen. Felle kleuren zorgen vaak voor een vrolijke stemming en nodigen daarom ook uit om te eten. Kortom, gekleurde groenten bevatten veel antioxidanten. Welke kleur een groente heeft, hangt af van welke antioxidanten ze bevatten.
Groen
In groene groenten zit de kleurstof chlorfyl, ook wel bladgroen genoemd. De naam komt van het Griekse woord voor groen; chloros. Chlorofyl werkt voor uw lichaam beschermend, omdat het een soort laagje in uw darmen vormt. Ook heeft het een positieve invloed op het zuurstofgehalte in het bloed en zou het mogelijk het immuunsysteem ondersteunen.
Geel
Gele groenten zoals gele paprika bevatten veel bètacaroteen en andere carotenoïden. Maïs is daarnaast een goede bron van luteïne, een stof die goed is voor de ogen.
Oranje
Van wortels wordt gezegd dat ze goed zijn voor de ogen. Hoe zit dat? Oranje voedingsmiddelen zitten vol met carotenoïden, waaronder bètacaroteen. Dat wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, een belangrijke voedingsstof voor de ogen. Dus daar komt dit verhaal vandaan. Daarnaast is vitamine A ook goed voor de weerstand en botstevigheid.
Rood
Rode voedingsmiddelen bevatten lycopeen. Dit is een antioxidant die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden.
Blauw en paars
Denk bijvoorbeeld aan bietjes of rode kool. In deze groenten zitten anthocyanen (kleurstoffen) die werken als krachtige antioxidanten, die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Ook zijn anthocyanen belangrijk voor een goede conditie van de hersenen, vooral het cognitieve vermogen.
Wit
Wit is officieel geen kleur, maar er zijn toch een aantal groenten die onder deze noemer vallen. Bijvoorbeeld de ui, knoflook, bloemkool, prei, champignons of pastinaak. Het wit duidt op de aanwezigheid van allicine. Dit is een natuurlijk antibioticum dat de bloeddruk verlaagt.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer