Wat maakt wintergroenten zo gezond?
De winter is dé tijd voor stamppot, stoofpot of soep. Lekker met typische wintergroenten zoals boerenkool, spruitjes, witlof, rode kool of prei van eigen bodem. Ze zitten vol met voedingsstoffen waardoor u snel de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnenkrijgt. Lees meer over deze 5 wintergroenten en ontdek welke voedingsstoffen ze bevatten.
1. Boerenkool
Boerenkool is een typisch Hollands bladgewas en staat al lange tijd in de kookboeken. Boerenkool wordt ook wel gezien als een superfood vanwege het hoge gehalte aan vitamine A, B11, C en vezels. Verder bevat het de mineralen natrium, kalium, calcium, magnesium en fosfor. De donkergroene kleur van de bladeren bepaalt vaak de kwaliteit van de boerenkool. Boerenkool wordt lekkerder gevonden als de vorst eroverheen is geweest. Dit komt doordat bij temperatuurdaling de groente meer suikers opneemt, wat bevorderlijk is voor de smaak. Het is een groente die veel gegeten wordt als stamppot met aardappelen en rookworst.
2. Spruitjes
Spruitjes zijn kleine kooltjes die niet door iedereen gewaardeerd worden, omdat ze bitter van smaak zijn. Vooral onder kinderen is deze groente niet populair. Spruitjes zijn voor het eerst in de omgeving van België gezien en worden daarom ook wel ‘Brussel sprouts’ genoemd. Spruitjes bevatten onder andere veel vitamine A, B6, B11, C, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink en vezels. Belangrijk is om ze ongeveer 5 tot 10 minuten te koken (beetgaar), waardoor de goede voedingsstoffen behouden blijven en de smaak lekker blijft.
3. Rode kool
De rode kool is één van de oudste koolsoorten. De blauwrode kleur wordt veroorzaakt door de natuurlijke kleurstof antocyaan, die bovendien werkt als een antioxidant. Bij het kopen van rode kool is het belangrijk te letten op de krop en de kleur. Wanneer de krop min of meer gesloten is en een dieppaars glanzende huid heeft is het een vers product. Ook door te voelen weet u of de rode kool vers is. Hij voelt dan stevig en de bladeren zijn knapperig. Rode kool kunt u rauw eten, maar is ook heerlijk in een stamppotje of in een salade. Het bevat onder andere vezels, vitamine B11, C, E en K en de mineralen ijzer, kalium, fosfor, magnesium en calcium. Kook de kool niet te lang om de voedingsstoffen en de smaak te behouden.
4. Witlof
Witlof heeft net als spruitjes een bittere smaak, waardoor u er vaak even aan moet wennen. Het is een bladgroente en wordt ook wel Brussels lof genoemd, omdat het ontdekt zou zijn door iemand uit Brussel. Witlof bestaat ongeveer 90% uit vocht, bevat veel vitamine C en B11 en verder ook vezels en mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium en calcium. Witlof is verkrijgbaar vanaf oktober tot en met april.
5. Prei
Prei is familie van de ui. Er zijn meerdere soorten zoals de zomerprei en de winterprei. De winterprei is dikker en steviger dan de zomerprei en komt voornamelijk uit eigen land. U kunt de hele prei eten, dus niet alleen het lichtgroene gedeelte maar ook het donkergroene gedeelte van de prei. In het donkergroene gedeelte zitten overigens de meeste vitaminen en mineralen. Prei bevat veel vitamine B11 en vitamine C en de mineralen kalium, calcium, fosfor en magnesium. Prei is verder de enige groente waar wat vet in zit, namelijk 0,3 gram per 100 gram. Winterprei wordt geoogst van december tot en met maart.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer