4 keer gezond zomerfruit
De zomer is dé tijd voor fruit. Onder andere aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen, peren, kersen, abrikozen en pruimen zijn dan volop verkrijgbaar. Een goed moment om vier van deze gezondheidsbommetjes in het zonnetje te zetten.
Aardbeien
Aardbeien worden ook wel zomerkoninkjes genoemd, aangezien ze meestal te koop zijn in de maanden april tot en met augustus. Ze bevatten weinig calorieën en zitten bomvol voedingsstoffen. Zo bevatten aardbeien veel vitamine C (64 mg per 100 gram) en vitamine B11 (foliumzuur). Ook bevatten ze vitamine B1, B2, B6, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Wist u dat de pitjes aan de buitenkant van de aardbei de echte vrucht zijn en niet de aardbei zelf? Deze pitjes (zaadjes) kunt u dus planten om nieuwe aardbeien mee te kweken.
Bramen
Bramen behoren tot de rozenfamilie, net als aardbeien en frambozen. Ze bestaan allemaal uit kleine bolletjes, ook wel deelvruchten genoemd. Bramen hebben hun kleur te danken aan anthocyanen, dit zijn kleurstoffen die als antioxidant werken.
Van alle fruitsoorten bevatten bramen het hoogste gehalte aan calcium. Verder zijn ze rijk aan voedingsvezels, vitamine B11, C, E, kalium, fosfor en magnesium en bevatten ze ook vitamine A, B1, B2, B6, ijzer en koper. Bramen zijn vooral in mei tot en met september van Belgische bodem te verkrijgen.
Mango
De mango komt oorspronkelijk uit India en is vooral bekend om zijn zachte, zoete vruchtvlees. Deze vrucht bevat weinig calorieën maar wel veel vitaminen en mineralen, zoals calcium, magnesium, kalium, vitamine C en B11 (foliumzuur). Ook bevatten ze vitamine A, B1, B2, B6, fosfor, ijzer, zink en koper.
Een mango is rijp wanneer deze lekker ruikt en u hem zachtjes met uw vinger kunt indrukken. Het is lekker in een smoothie, salade of in een rijstgerecht. Mango’s zijn het hele jaar verkrijgbaar en worden altijd geïmporteerd vanuit het buitenland.
Framboos
Frambozen bevatten vitamine C, B11, kalium, calcium, fosfor, magnesium en voedingsvezels en toch weinig calorieën. Daarnaast vindt u in frambozen ook vitamine A, B2, B6 en de mineralen ijzer en koper.
Frambozen zijn lekker door de yoghurt, in een smoothie, een fruitsalade maar natuurlijk ook lekker op een taart of in een brownie. Frambozen van Nederlandse bodem zijn te koop van juni tot en met oktober.
Wilt u weten in welke maanden u de andere fruitsoorten van Nederlandse bodem kunt kopen? Kijk dan op de seizoenskalender.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer