Wat is gezond broodbeleg?
Het is verleidelijk om tijdens het ontbijt of lunch te kiezen voor hagelslag, chocoladepasta, brie of salami. Af en toe genieten van een boterham met zoet of iets minder gezond broodbeleg is natuurlijk prima, maar wilt u zorgen dat uw boterham belegd is met een gezonde optie? Bekijk dan onze 5 tips voor gezond broodbeleg.
Tip 1: Vis
Vis bevat de essentiële omega 3 vetzuren DHA en EPA. Deze vetzuren ondersteunen ons hart (dagelijks 250 mg EPA en DHA) en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen (dagelijks 250 mg DHA). Vooral vette vis zoals haring, zalm of makreel is rijk aan deze belangrijke vetzuren. Om het een gezonde optie te houden is het belangrijk om zoveel mogelijk te kiezen voor een vers product en niet voor bijvoorbeeld een zalmsalade uit een pakje waaraan andere stoffen zijn toegevoegd zoals bijvoorbeeld mayonaise.
Tip 2: Magere vleeswaren
Magere vleeswaren bevatten relatief weinig verzadigde vetten. Voorbeelden zijn rosbief, kipfilet of kalkoenfilet. Bij vleeswaren is het niet alleen belangrijk om voor een mager product te gaan, maar ook het eten van rood vlees zoveel mogelijk te beperken. Onder rood vlees valt eigenlijk al het vlees van zoogdieren zoals rund, schaap, geit en paard zoals biefstuk of gehakt. Rood vlees hoeft dus niet perse rood te zijn. Een gezonde keuze is bijvoorbeeld wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet.
Het advies is om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten (lunch en avondeten samen) en bewerkt vlees zoveel mogelijk te laten liggen. In oktober 2016 heeft een commissie van de World Health Organization (WHO) namelijk vastgesteld dat bewerkt vlees het risico op kanker kan verhogen. Bewerkt vlees is bijvoorbeeld bacon, worst, salami, ham of paté. Dit vlees is gerookt, gedroogd of er zijn conserveermiddelen aan toegevoegd .
Tip 3: Eieren
Eieren bevatten veel essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft en niet zelf kan aanmaken. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Elke cel in uw lichaam bevat eiwit. Dus ook de spiercellen, cellen van organen, het zenuwstelsel en de botten. Daarom is het belangrijk om voldoende aminozuren binnen te krijgen uit de voeding.
Een gekookt eitje is de gezondste keuze, omdat u voor de bereiding hiervan geen bakboter of olie nodig hebt. Geeft u de voorkeur aan een gebakken ei? Gebruik dan niet al teveel olie of bakboter. Ook een bakje met eisalade bevat dan wel ei, maar is doorgaans ook rijk aan vet, zout en andere toevoegingen en hierdoor een minder gezonde keuze.
Tip 4: Groenten en fruit
Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten en 200 gram fruit. U kunt dit natuurlijk ook prima gebruiken als broodbeleg. Beleg een broodje bijvoorbeeld met sla, komkommer, tomaat, paprika, avocado of plakjes banaan. Ook lekker in combinatie met vleeswaren, vis of ei.
Tip 5: Hummus
Hummus is een soort puree wat gemaakt wordt op basis van kikkererwten en de sesamzaadsaus Tahin. Doordat het gemaakt is op basis van kikkererwten is het een gezonde keuze. Kikkererwten vallen namelijk onder de peulvruchten en bevatten veel eiwitten, vezels en ze zijn een bron van B-vitaminen, ijzer en calcium. Hummus kunt u ook prima zelf maken, wat het gezonder maakt dan hummus uit een pakje.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer