Hoe gezond is zout?
Zwart zout, keltisch zout en himalayazout. Steeds vaker wordt er gesproken over deze ‘bijzondere’ zoutsoorten. Ze bevatten veel mineralen en zijn onbewerkt. Zijn deze dan gezonder dan het bekende zee- en keukenzout?
We eten te veel zout
Volgens een onderzoek van Consumentenorganisatie Test-Aankoop eten we te veel zout. Dit gebeurt soms zonder dat u het weet, omdat het aan veel producten is toegevoegd. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 5 gram per dag aan keukenzout binnen te krijgen. Toch eten volwassen ongeveer 10,5 gram zout per dag.
Is zout gezond?
Zout zit van nature boordevol belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Daarom is een kleine hoeveelheid zout per dag ook zeker niet ongezond. U heeft zout én de mineralen die er in zitten bijvoorbeeld nodig om uw vochthuishouding in balans te houden. Wel is er een verschil tussen bewerkt en onbewerkt zout.
Bewerkt zout
Tafel- of zeezout, wat ook verkocht wordt in de supermarkt, is vaak bewerkt. Hierdoor blijft alleen het natriumchloride over en zijn alle andere mineralen eruit gefilterd. Dit zorgt voor de witte kleur van zout. Dit zout zit ook in veel voedingsmiddelen zoals snacks, brood, kaas en vleeswaren. Per dag heeft u ongeveer 1 tot 3 gram natriumchloride nodig, maar doordat het in veel producten zit krijgen we dagelijks al snel meer binnen.
Onbewerkt zout
In onbewerkt zout zoals Keltisch zout en Himalayazout zijn de mineralen nog aanwezig. Dit zout is ongewassen, niet gedroogd ruw zeezout wat vaak ook nog een beetje vochtig is. Het is niet wit van kleur, maar bijvoorbeeld grijs of een beetje roze. Dit zout heeft uw lichaam in kleine hoeveelheden elke dag nodig.
Let op: dit zout kunt u beter niet gebruiken bij het koken, omdat ze relatief snel oplossen. Strooi ze daarom pas ná de bereiding over de gerechten.
Tips om uw zout inname te verlagen:
* geen extra zout aan eten toevoegen
* andere kruiden gebruiken om uw eten op smaak te brengen zoals paprikapoeder
* niet te veel zoute versnaperingen eten zoals chips en gezouten nootjes
Om inzicht te krijgen in uw zoutinname kunt u een zouttest doen. Zo ziet u precies bij welke producten u kunt minderen. In een frikandel bijvoorbeeld 1,35 gram zout, in een gekookt ei 0,19 gram en in een groentespies slechts 0,05 gram!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer