Is honing goed voor de weerstand?
Honing is lekker bij geitenkaas, een kop thee of een glas warme melk of in een smoothie. Dit gouden goedje is niet alleen lekker vanwege de zoete smaak, maar is ook een goede suikervervanger. Bovendien wordt gezegd dat honing goed is voor de weerstand. Is dit waar?
Hoe wordt honing gemaakt?
Hoe wordt honing ook alweer gemaakt? We frissen graag even het geheugen op! Honing wordt door bijen gemaakt. Ze vliegen van bloem naar bloem en halen de zoete bestanddelen (nectar) uit de bloem. Deze nectar vermengen ze met lichaamseigen enzymen en laten dit vervolgens in de honingraten rijpen tot honing.
Bijen gebruiken de honing zelf als voeding. Het overschot aan honing wordt door imkers gebruikt voor de verkoop. Helaas zorgen onder andere bestrijdingsmiddelen ervoor dat de bijenpopulatie sterk is gedaald. Kies daarom voor onbewerkte en rauwe honing die bij voorkeur rechtstreeks van de boer of de imker komt. U kunt goede kwaliteit honing gemakkelijk herkennen doordat het niet vloeibaar is.
Honing als goede suikervervanger
Honing bevat veel voedingsstoffen zoals vitaminen B2, B6, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Daarnaast bestaat honing voor een groot deel uit fructose. Consumptie van fructose leidt tot een lagere stijging van de bloedsuikerspiegel in vergelijking met producten die veel sucrose of glucose bevatten.
Met andere woorden: bij de consumptie van honing blijft de bloedsuikerspiegel beter in balans in vergelijking tot bijvoorbeeld normale suiker. Doordat de bloedsuikerspiegel in balans blijft, heeft u minder kans op het gevoel van een afterdinner dip. Vloeibare honing bevat soms toch sucrose en glucose, kies daarom voor kwaliteitshoning.
Honing voor de weerstand
Van honing wordt vaak beweerd dat het goed is voor de weerstand. Dit omdat honing antioxidanten bevat die zorgen voor een sterk immuunsysteem. Ook zouden de enzymen die bijen toevoegen aan de honing een bacterie- en schimmelremmende werking hebben. Helaas is hier nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Uiteraard is het wel lekker om een theelepeltje honing aan de thee of een glas warme melk toe te voegen, ook wanneer uw weerstand wat lager is. Bij keelpijn kan de zachte structuur van de honing verlichting bieden.
Geniet met mate
Wij adviseren om honing met mate te eten. Door onder andere de (goede) suikers in honing levert 100 gram 320 calorieën. Een half theelepeltje is vaak al voldoende om thee of een smoothie op smaak te brengen. Ook in een salade of op brood heeft u niet veel honing nodig om een heerlijke smaak aan het gerecht toe te voegen. Verder is het belangrijk om te weten dat honing niet geschikt is voor kinderen jonger dan 1 jaar.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer