Terug naar overzicht

Koken met bier; zo doet u dat

Koken met bier; zo doet u dat
Flinndal
11/09/2018
0 Reacties

Bier

Koken met wijn wordt al veel toegepast. Maakt u bijvoorbeeld wel eens een lekkere spaghetti bolognèse met rode wijn door de saus? Of blust u wel eens een gerecht af met witte wijn? Dan is koken met bier ook wat voor u. Dit wordt de laatste tijd steeds populairder. Er zijn zelfs chefkoks die hun eigen bier maken in samenwerking met brouwerijen om gerechten een eigen en unieke smaak te geven. Hoe kookt u met bier?


Steeds meer keuze uit bier

De keuze uit bier, en dan met name speciaal bier, is explosief aan het groeien. Naast de algemene bekende biermerken nemen de kleinere brouwerijen in eigen land aan populariteit toe. Dit betekent automatisch ook een uitbreiding aan smaken en typen bier, waardoor het steeds meer een plek krijgt in de gastronomie.


Chefkoks met eigen bier

Bier is verkrijgbaar van fris of lichtzuur tot donker en zoet. Dat bier een goed product is om mee te koken, bewijst het aantal chefkoks dat een eigen bier heeft laten ontwikkelen in samenwerking met een brouwerij. Op deze manier kunnen zij een gerecht een unieke smaak geven en zo helemaal tot zijn recht laten komen.


In welke maaltijden gebruikt u bier?

Bier heeft iets van bitter en dat past goed in de Nederlandse keuken. Zo zijn groenten zoals boerenkool, spruitjes en witlof goed te combineren met deze bittere smaak. Doordat bier wordt gemaakt van mout en hop, worden uw gerechten net iets zoeter en krijgen de smaken meer diepte. U kunt bier gebruiken voor het afblussen of mee laten pruttelen in een stoofpot. Ook kunt u er saus, soep of zelfs oliebollen mee maken. Genoeg keuze dus. 

De klassieker is trouwens het mosselpannetje met bier. Hier wordt vaak wit- of blondbier voor gebruikt.

Bekijk eens ons recept voor een stoofpotje met herfstbier. 


Gebruik met mate

Wanneer u met bier gaat koken is het belangrijk om goed de balans te bewaren. Gebruik daarom niet teveel bier en zorg voor een goede dosering in de gerechten. Dit kunt u bij nieuwe gerechten testen door stapsgewijs het bier toe te voegen en tussentijds te proeven. Is het gerecht te bitter geworden? Dan kunt u de smaak terugbrengen door zoetigheid toe te voegen zoals rozijnen, vijgen, dadels, ui, rode paprika of wortel. Room zoals kookroom, een bindmiddel of een beetje citroensap kunnen ook de bitterheid verminderen. Een scheut zoete sherry kan ook helpen.

Ook is het goed om in gedachten te houden dat het stoofvocht of de saus met bier niet te lang mag koken, omdat dan de bittere smaak kan gaan overheersen. Onthoud daarom: hoe langer u bier kookt, hoe sterker de smaak wordt. Als u volgens een recept het bier een tijdje moet laten meepruttelen, kies dan voor een bier die niet te sterk of te bitter is van zichzelf.


Van licht tot donker

Om de smaak in het gerecht te verlengen is het een goed idee om hetzelfde bier erbij te drinken. Verder is het advies om met lichte bieren als een pilsje te beginnen en aan het einde van de maaltijd te eindigen met de volmondige bieren zoals een tripel. Met wijn begint u bij proeverijen of maaltijden vaak ook met een toegankelijke witte wijn en eindigt umet een zwaardere rode wijn.

Ga van een lage intensiteit van de smaak naar hoge intensiteit. Dit spreekt eigenlijk voor zich. Ga van fris zoals rauwe groenten naar rijp zoals gekookte groente of van jonge kaas naar oude kaas en kies hierbij ook bijpassend het bier. Bij pure chocolade (hoge smaak intensiteit) past bijvoorbeeld een abdij- of trappistenbiertje.

Als u wilt experimenteren kunt u uiteraard ook eens kiezen om een contrasterende drank tussen het bier en eten te drinken.


Van dessertwijn naar dessertbier

Het is gebruikelijk om bij een dessertwijn of koffie te serveren, maar bier pas ook perfect bij zoete smaken. Een Belgische tripel gaat bijvoorbeeld goed met een mooie geitenkaas en bij zoete desserts past een fruitige bier weer goed.


Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Koken met bier; zo doet u dat"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties