Praktische tips tegen valpartij
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat blijkt maar uit de duizenden mensen die jaarlijks op de eerste hulp belanden door een valpartij. Met namen onder ouderen vanaf 50 jaar is dit een probleem. Zo is uit onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid gebleken dat een derde van deze groep minstens één keer per jaar valt. Hiervan belandt ongeveer 10% op de eerste hulpafdeling. Dit staat voor ongeveer 100.000 bezoeken per jaar. Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen?
1. Pas op met gladde vloeren
Zodra u thuis bent, trekt u meestal uw schoenen uit. Maar sokken op een gladde vloer kunnen de kans op een valpartij verhogen. Maak er een gewoonte van om thuis pantoffels te dragen met aan de onderkant een harde zool of een antisliplaag. Zo voorkomt u dat u uitglijdt op de gladde vloer.
2. Zorg voor voldoende licht
Voldoende licht in huis lijkt vanzelfsprekend, maar toch is niet elke ruimte in uw huis altijd goed verlicht. Mensen vallen vaak in het donker. Kijk eens na of uw trappenhuis, de berging of kelder goed verlicht zijn en zo niet, hang een extra lampje op.
3. Haal losliggende dingen zoveel mogelijk weg
In huis kan het zomaar zijn dat er een kleedje los licht of een krukje of tafeltje een beetje in de weg staat. Kijk eens goed in uw huis hoe de indeling is. Staan er dingen in de weg? Dan kunt u er over nadenken om ze op een andere plek neer te zetten, waardoor de kans op een valpartij wordt verminderd.
4. Doe twee keer per week balansoefeningen
Naarmate we ouder worden, vermindert het evenwichtsgevoel. Dit kan het risico op een valpartij verhogen. Balansoefeningen waarbij u tegelijkertijd uw spieren traint en werkt aan sterke botten kunnen u dan helpen. Er wordt aangeraden om twee keer per week balansoefeningen te doen. En dit kan gewoon thuis. Ga bijvoorbeeld eens tandenpoetsen op een been. Wilt u hier advies in? Dan kunt u professionele begeleiding zoeken bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut.
5. Zorg dat uw rollator goed werkt
Gebruikt u een rollator ter ondersteuning van het lopen? Dan doet u er goed aan om regelmatig te controleren of de remmen het nog goed doen. Ook even de conditie van de banden bekijken is aan te raden. Een rollator met wat mankementen kan het risico op een valpartij namelijk verhogen
6. Gebruik een vitamine D-supplement
Vitamine D is een belangrijke vitamine voor de spieren en botten. Bij het ouder worden maakt de huid steeds minder pigment aan. Ook de hoeveelheid vitamine D die de huid aanmaakt wordt dan minder. Omdat hierdoor de aanmaak van calcium minder wordt is het belangrijk om vitamine D inname aan te vullen. De Hoge Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar 10 mcg extra vitamine D en vrouwen en mannen vanaf 70 jaar 20 mcg vitamine D.
Wilt u meer informatie over het voorkomen van een valpartij? Kijk dan eens op deze website.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer