Vegetariërs en voedingsstoffen
Als vegetariër kiest u ervoor om geen vlees, vis of gevogelte te eten. Bij een gezond en afwisselend eetpatroon krijgt u ook als vegetariër voldoende voedingsstoffen binnen, maar er zijn een aantal aandachtspunten:
Vitamine B12
Vitamine B12 maakt uw lichaam zelf niet aan en komt alleen voor in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vis en eieren. Als vegetariër eet u geen vis of vlees en dus is het van belang dat u zuivel of eieren toevoegt aan uw dagelijkse eetpatroon zodat u toch voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Vitamine B12 helpt vermoeidheid verminderen, de weerstand goed te houden, draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel uit het vitamine B complex.
IJzer
IJzer komt voor in twee vormen, als non-heemijzer in plantaardige producten en als heemijzer in dierlijke producten. Het ijzer uit plantaardige producten wordt moeilijker door het lichaam opgenomen dan het dierlijke ijzer. Daarom ligt de dagelijkse hoeveelheid ijzer voor vegetariërs ook 1,5 keer hoger. IJzer is vooral belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een stof die nodig is voor de stofwisseling en het zuurstoftransport in het bloed. IJzerrijke producten zijn bijvoorbeeld volkorenpasta, gedroogd fruit, appelstroop, noten of volkorenbrood.
Vitamine C
IJzer wordt beter door het lichaam opgenomen als u het eet in combinatie met vitamine C. Vitamine C bevordert namelijk de opname van ijzer. Vitamine C vindt u veel in sinaasappels maar ook in spruitjes, kiwi’s, aardappelen en broccoli.
Omega 3
In vette vis vindt u de omega 3 vetzuren EPA en DHA. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om twee keer per week vis te eten, maar als vegetariër is dat natuurlijk lastig. Toch kunt u als vegetariër ook aan voldoende omega 3 vetzuren komen. Er zijn genoeg andere bronnen waar deze onverzadigde vetzuren in te vinden zijn, denk bijvoorbeeld aan lijnzaadolie, veldsla of walnoten. Denkt u dat u toch extra aanvulling kunt gebruiken, dan is er Flinndal Omega-3 Plantaardig, met 100% plantaardige DHA uit algen.
Bij een gevarieerd eetpatroon hoeft u zich als vegetariër geen zorgen te maken over een tekort aan voedingsstoffen. Er zijn genoeg alternatieven om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen, zolang u weet waar u op moet letten.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer